Belgische pilsen zitten vol chemicaliën

Bekende Belgische pilsen worden niet gebrouwen op natuurlijk wijze, maar op een kunstmatige versnelde manier. Ons ‘trotse’ bier heeft een eenzijdig kunstmatige smaak.

Een superconcentraat van bier

“Veel Belgische pilsen, zoals Jupiler of Stella, hebben een kunstmatige en chemische smaak”, zegt een laborant bij AB Inbev. Het gistingsproces van bieren duurt normaal weken en dat wordt tot één dag versneld door kunststoffen, chemicaliën en een aangepast brouwproces. Dat levert een superconcentraat op met een veel te hoog alcoholpercentage. Hier gieten ze wat water bij, samen met hopen zoet- en kleurstoffen. Dat is het resultaat in de flesjes. “De meest natuurlijke bieren zijn trappisten die op de fles worden gerijpt”.

Hoe komt het dat Industriële Belgische brouwers zo chemisch produceren? In België bestaat er geen onafhankelijk controleorgaan voor de kwaliteit van het bier. De Belgische pilsen moeten voldoen aan de algemene normen van het voedselagentschap (FAVV) en de controles die de brouwerij zichzelf oplegt. De regels van het FAVV hebben voornamelijk betrekking op de hygiëne en maar weinig op het brouwproces. In Duitsland is de situatie anders, daar probeerde men onlangs om het Reinheitsgebot werelderfgoed te maken. Dat is een voorschrift dat ‘natuurlijk’ bier moet garanderen. Duitse brouwers maken hun bier uit vier ingrediënten: gerst, hop, water en gist.

Regels voor artisanale bieren

Biologische bieren kennen strengere controles dan industriële bieren. Het label Biogarantie controleert de Belgische biobieren, maar het is eigenlijk een overkoepelend orgaan voor alle Belgische bioproducten. Industriële Belgische bieren hebben vrij spel in het brouwproces om allerhande chemicaliën te gebruiken zoals smaakversterkers, bewaarmiddelen of kleurstoffen. “Sara, een van onze biologische bieren, wordt regelmatig gecontroleerd door Biogarantie. Onze industriële bieren worden door niets of niemand gecontroleerd.”, laat Brasserie de Silenrieux weten.”

Authenticiteit wordt het grote argument van de artisanale bierbrouwers. Wat is nu het grote voordeel voor de consument ? Het grote voordeel van de artisanale bieren is de smaak. Geen twee brouwsels smaken volledig hetzelfde, zelfs al zijn ze hetzelfde bier. “Een echte bierkenner, drinkt geen kunstmatig bier zoals Jupiler, Maes of Stella !”