Left Right
scrollTop top

Ben je depressief? Dat kan je zien aan je Instagramfeed!


Ben je depressief? Dat kan je zien aan je Instagramfeed!

Wat post jij op je Instagram? Een groepsfoto van je avondje uit met je vrienden? Veel foto’s van je lunch? Of toch maar eerder selfies? Uit een onderzoek van de Universiteit van Harvard en de Universiteit van Vermont blijkt dat je Instagramfeed meer zegt over je gevoelswereld dan je zou verwachten. Welke foto’s je post, is immers een indicatie voor hoe gelukkig je bent. 

Onderzoekers van de Universiteit van Harvard en de Universiteit van Vermont bestudeerden 43.950 foto’s van 166 Instagramgebruikers. 71 van deze 166 deelnemers werden voor het onderzoek al gediagnosticeerd als depressief.

Filters of geen filters?

Depressieve gebruikers zullen minder snel een filter gebruiken. Ze verkiezen #NoFilter of een filter die je haast niet ziet. Als een depressieve user tóch een filter gebruikt, dan zullen het er vooral zijn met een grijze of blauwe ondertoon. Zonnige en heldere filters zullen dus vaker gebruikt worden door gelukkige gebruikers. Hallo, Valencia en Crema!

Hoe vaker, hoe depressiever

Ze zeggen wel eens dat depressieve mensen naar de buitenwereld toe heel gelukkig lijken. Wel, op Instagram geldt hetzelfde. Ongelukkige mensen posten vaker. Zij willen immers laten zien hoe goed het met hen gaat. De frequentie vertelt dus veel over de gemoedstoestand van de gebruiker.

iStock

Selfies versus groepsfoto’s

Post je veel selfies? Dan is de kans groot dat je je ongelukkiger voelt dan mensen die veel groepsfoto’s delen.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat depressieve gebruikers amper foto’s van hun hele lichaam zullen posten.

Wat vertelt dit ons?

In 70 procent van de gevallen kon depressie worden opgespoord via de Instagramfoto’s. Ondanks de beperkte omvang van de steekproef gelooft Christopher Danforth van de Universiteit van Vermont toch in het potentieel van deze studie. Zo zou er een algoritme kunnen worden ontwikkeld dat depressie detecteert. “Stel je voor dat we een app ontwikkelen die aangeeft wanneer je best bij je dokter langsgaat”, zegt Danforth. Depressie is een groot probleem in de hedendaagse samenleving. Zo’n applicatie zou dus een groot aantal mensen kunnen helpen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...