Sommige spelletjes zouden een waarschuwing moeten dragen. Niet voor hun inhoud, maar wel door de manier waarop mensen er verslaafd aan geraken. Ooit speelde iedereen Tetris en Snake, maar vandaag is Candy Crush het spel waarmee een Zweeds bedrijf een gat in de markt vond. Ben jij al verslaafd? En wat kan je eraan doen? Doe de test!
SYMPTOOM 1: Je nodigt je vrienden uit
De meeste spelers van Candy Crush hebben hun verslaving aan een vriend te danken. Je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd door een vriend op Facebook om het spelletje eens te proberen. Wie daar op in gaat, is meestal snel vertrokken. De makers van het spel pakken het natuurlijk bijzonder leep aan. Ze zijn in de eerste plaats niet op je geld uit, maar willen zoveel mogelijk potentiële spelers bereiken. Na een aantal levels ben je meestal zelf al zo verslaafd dat je zelfs je beste vrienden zonder aarzelen opoffert.
SYMPTOOM 2: Je betaalt om verder te spelen
Geld is niet het belangrijkste in Candy Crush, maar het is een ernstig symptoom wanneer je toch beslist om je kredietkaart boven te halen. Enkel en alleen omdat je niet bereid bent dertig minuten te wachten om verder te spelen. Wie vijf keer faalt, moet immers even naar de strafbank. Volgens TIME is dat de sterkste eigenschap van Candy Crush: ze slagen erin spelers te doen verlangen om zo snel mogelijk verder te spelen. Je bent nu in twee van de meest voorkomende vallen getrapt. Geen nood, ook al ben je nu officieel verslaafd, de meerderheid bevindt zich in deze categorie. Hierna wordt het een stuk erger.
SYMPTOOM 3: Je droomt over vallende snoepjes
Zie je vlak voor het inslapen al eens snoepjes naar beneden dwarrelen? Dan heb je het zwaar te pakken. Vermoedelijk ben je dan iemand die het niet kan laten om snel nog even Candy Crush te spelen voor het slapen gaan. In de jaren 90 noemde men dit symptoom het ‘Tetris effect’. Toen zagen spelers in hun slaap vooral vallende blokjes, aangezien dat spelletje op de Gameboy van Nintendo bijzonder populair was. Vandaag is Ben Crabbé mogelijk de enige die hier nog last van heeft.
SYMPTOOM 4: Je ziet snoep terwijl je wakker bent
Stoppen deze dromen niet na het ontwaken? Dan ben je een zwaar geval geworden. De redactie van The Local ontving recent een reactie van een lezer die stelde dat hij ‘Candy Crushed’ was. De arme ziel kan naar eigen zeggen niet meer in de ogen van een collega kijken, aangezien hij afgeleid wordt door haar oorbellen die plots bijzonder veel weg hebben van de snoepjes uit zijn favoriete spelletje. Zolang hij enkel naar haar oorbellen zit te gluren, valt de fysieke schade wellicht nog mee.
SYMPTOOM 5: Je begint te zweten voor de snoepwinkel
De hoogste alarmfase wordt bereikt wanneer je het snoepgoed in de supermarkt niet kunt passeren zonder nerveus te worden. Heb je minstens één van deze symptomen? Of misschien wel allemaal? Geen nood, er is een remedie…
Remedie
- Verwijder de app: dit zal alleen werken wanneer je nog niet zo zwaar verslaafd bent.
- Zet het geluid aan in de bus of op de trein. Wanneer mensen je vreemd bekijken, zal je de situatie mogelijk genant vinden en stoppen met spelen. Je loopt wel het risico dat er nog verslaafden aanwezig zijn die plots beginnen zweten bij het horen van het deuntje.
- Val een vriend lastig: je hebt zonder twijfel al veel vrienden verslaafd gemaakt, er kan er dus nog wel eentje bij. Laat een onervaren vriend eens een moeilijke level spelen. Al je levens zullen meteen op zijn.
- Zoek een andere verslaving: in onze maatschappij is dit de enige oplossing die werkt. Zoek best iets dat zoveel tijd inneemt dat je niet meer beseft dat je geen Candy Crush meer kunt spelen.
Om af te sluiten hebben we nog goed nieuws: je bent geen hopeloos geval. Je bent er immers in geslaagd het einde van dit artikel te bereiken zonder Candy Crush te spelen…