Ben Weyts wil megaboetes van 100.000 euro per dag voor vliegtuigen boven Vlaamse Rand: “Oneerlijke last”

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) vindt dat de federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, te traag is met het aanpakken van de overlast van vliegtuigen boven de Vlaamse Rand. Daarom wil Vlaanderen nu stevige boetes opleggen.

Door Corneel Vanfleteren.

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister verantwoordelijk voor de Vlaamse Rand rond Brussel, vindt dat de Vlaamse randgemeenten veel te veel overlast hebben van vliegtuigen van Zaventem. Hij heeft een procedure gestart bij het Hof van Beroep in de hoop dat de vliegroutes sneller aangepast worden.

100.000 euro per dag

Weyts wil een boete van 100.000 euro per dag als de federale regering de vliegroutes niet verandert. Minister Georges Gilkinet (PS) is namelijk verantwoordelijk voor de opstijgroutes van vliegtuigen. Een eerdere uitspraak van de Brusselse rechtbank stelde dat de nieuwe routes van Gilkinet, ingevoerd in oktober, te veel over de Vlaamse Rand gingen. De federale regering kreeg zes maanden de tijd om dit aan te passen, zodat de geluidshinder eerlijker verdeeld wordt.

Weyts vindt echter dat Gilkinet weinig actie heeft ondernomen. Met deze boetes hoopt hij druk te zetten. Volgens hem is de kans groot dat een rechter hiermee akkoord gaat. “Het is onaanvaardbaar dat de federale regering ingrepen doet waardoor Brussel een soort no-fly-zone wordt, terwijl Vlaanderen met de geluidsoverlast zit”, zegt Weyts. “Als de federale regering niet luistert naar redelijke argumenten, moeten zware boetes maar de doorbraak forceren.”

Boetes of dialoog?

Dit is niet de eerste keer dat de federale regering mogelijk boetes moet betalen. Volgens Weyts speelt de federale regering een gevaarlijk spel door steeds meer lasten naar Vlaams-Brabant door te schuiven. Dit ondermijnt het draagvlak voor de luchthaven. De federale regering betaalt al een boete van 50.000 euro per week aan enkele gemeenten in de Noordrand, wat inmiddels al 4,4 miljoen euro heeft gekost.

Minister Gilkinet reageerde in Het Laatste Nieuws dat hij nog geen officiële klacht van Vlaanderen heeft ontvangen en pleit voor dialoog. “Ik begrijp de overlast die zoveel Belgen ervaren, en daarom wil ik de toegestane geluidsniveaus voor vliegtuigen afhankelijk van het tijdstip van de dag verminderen en rustige nachten garanderen.”

Volgens Gilkinet is de nieuwe regeling onderdeel van een breder pakket aan maatregelen. “Maar dit probleem kan alleen opgelost worden door methodisch en via dialoog te werk te gaan”, benadrukt hij.

Meer
Lees meer...