Left Right
scrollTop top

Bewezen: een zus maakt je gelukkiger


Bewezen: een zus maakt je gelukkiger

Een zus hebben, maakt je gelukkiger. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek aan de De Montfont Universiteit in samenwerking met de Ulster Universiteit. Personen met een zus staan optimistischer in het leven en zijn vriendelijker dan wie geen zus heeft.

Je hebt als kind waarschijnlijk soms het bloed vanonder elkaars nagels gehaald, maar je weet sowieso ook dat je veel aan je zus hebt gehad. En dat draag je voor je hele leven met je mee, want een zus hebben, maakt je gelukkiger, optimistischer en vriendelijker.

Gelukkiger met een zus

De De Montfont Universiteit en de Ulster Universiteit hebben onderzocht of het hebben van een broer of zus een effect heeft op de mentale gezondheid van jongeren. Daarvoor ondervraagden ze 571 jongeren tussen 17 en 25 jaar oud.

Uit het onderzoek blijkt dat wie een zus heeft meer open is over hun gevoelens, wat de mentale gezondheid bevordert. Tony Cassidy, een van de onderzoekers, licht deze resultaten verder bij. “Zussen bevorderen een open communicatie en eenheid binnen het gezin. Broers daarentegen zorgen vaak voor het tegengestelde effect. Emotionele expressie is fundamenteel in een goede psychologische gezondheid en zussen dragen daar sterk in bij in gezinnen. Gezinnen met enkel jongens zijn eerder geneigd van te zwijgen. Meisjes doorbreken deze stilte.”

Sterker effect bij gescheiden ouders

Het positieve effect van een zus is nog groter bij gezinnen waarvan de ouders gescheiden zijn. Omdat het daarbij belangrijk is om je gevoelens te uiten en dat bij gezinnen met meisjes dus makkelijker gaat dan bij gezinnen waarbij er enkel jongens zijn.

Dit kan volgens Cassidy belangrijk zijn in de behandeling van moeilijke tijden. “We weten hierdoor dat we bij gezinnen met enkel jongens meer aandacht moeten besteden aan communicatie.”

Vriendelijker

Een zus maakt je bovendien niet enkel gelukkiger en optimistischer, ze maakt je ook echt tot een beter mens. Dat was de conclusie uit een ander onderzoek. Ditmaal aan de Brigham Young University.

Deze studie, die 395 gezinnen telde met meer dan één kind, toonde aan dat wie een zus heeft doorgaans vriendelijker is. Verder toonde de studie ook dat mensen met een zus minder vaak te maken krijgen met depressies en zich minder eenzaam, onzeker en bang voelen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539