Beyoncé-docu ‘Homecoming’ op Netflix: 5 nieuwe dingen die we geleerd hebben over Queen B

Beyoncé heeft enkele dagen geleden haar film ‘Homecoming’ op Netflix gepubliceerd. We krijgen te zien hoe ze de pannen van het Amerikaanse festival Coachella speelt en hoe ze zich op haar majestueuze shows voorbereidt. Queen B geeft zelfs een zeldzame inkijk in haar veelbesproken privéleven. Deze nieuwtjes zijn we over Beyoncé te weten gekomen.

Homecoming, de nieuwe documentaire van Beyoncé, is een razend succes op Netflix. De Amerikaanse zangeres heeft zelfs een live album uitgebracht onder dezelfde naam.

Hoewel de live muziek en epische performances van Beyoncé heel wat monden doen openvallen, zijn haar private onthullingen de jongste dagen al wat de klok slaat in showbizzland. Een bloemlezing.

1. Beyoncé had een moeizaam herstel van haar zwangerschap

Tijdens haar zwangerschap kampte Queen B al met zware fysieke problemen, maar het herstel achteraf was nog een stuk lastiger. Om haar lichaam opnieuw in topconditie te krijgen voor haar veeleisende shows ging de 37-jarige zangeres een strikt veganistisch dieet aan en begon ze te trainen alsof haar leven ervan afhing. Allesbehalve evident. Bij momenten zat ze mentaal heel diep en vreesde ze dat ze “nooit meer dezelfde fysiek zou hebben”.

(Lees hier wat Hillary Clinton en Beyoncé deden op de bruiloft van de dochter van de rijkste Indiër.)

2. Dochter Blue Ivy is een kopie van haar moeder aan het worden

EPA

De eerste dochter van Beyoncé en Jay-Z is ondertussen al zeven jaar en ze is niet bepaald een aardje naar haar vaartje. In Homecoming zijn we getuige van hoe Blue en haar vader constant aanwezig waren bij de repetities van de nieuwe shows van Beyoncé. Dochterlief doet al flink de choreografie na vanuit de backstage. Op het einde horen we haar zelfs een passage zingen uit Lift Every Voice and Sing met de steun van haar mama.

Beyoncé geeft aan de camera toe dat ze diep geïnspireerd wordt door Blue Ivy: “Ik heb het gevoel dat we iets gemaakt hebben waar mijn dochter trots op is.”

(Dit is de echte, decadente reden, waarom Kanye last-minute cancelde voor Coachella.)

3. Beyoncé is ongelooflijk trots op haar Afro-Amerikaanse roots

Beyoncé wil met deze film de Historically Black Colleges and Universities een hart onder de riem steken. Dat zijn universiteiten uit de zuidelijke staten van de VS die voor en door zwarten werden opgericht tijdens de segregatieperiode waarin zwarten niet naar blanke scholen mochten.

“Zoveel mensen die cultureel en intellectueel onderricht zijn, zijn alumni van de Historically Black Colleges and Universities, onder wie ook mijn vader”, lezen we op het einde van de film in een statement. “De HBCU-ervaring is iets heel belangrijk dat gevierd moet worden en bewaard moet blijven.”

Beyoncé verklapt ook dat ze zelf naar zo’n universiteit had willen gaan, maar die plannen vielen in het water door het startschot van haar carrière met de popgroep Destiny’s Child.

(Journalist die opriep tot “herrijzenis van de KKK” wordt vervangen door zwarte vrouw.)

4. Voor Beyoncé werken is geen lachertje …

EPA

Beyoncé is erg perfectionistisch en zeker van haar visie en dat zullen haar 200 danseressen geweten hebben. In het begin van Homecoming krijgen we te zien hoe Queen B, tot grote spijt van haar team, na een repetitie de hele show nog eens wil opvoeren om de laatste schoonheidsfoutjes eruit te halen.

Voor de repetities waren er drie podia in gebruik: één voor de band, één voor de danseressen en één voor het creatieve team. Tijdens de voorbereidingen van haar shows zoemde Beyoncé als een bij van podium naar podium om over elk detail haar mening te kunnen geven.

(Jij kan levenslang gratis tickets voor Beyoncé en Jay Z winnen. Maar je moet er wel iets voor over hebben.)

5. … maar je krijgt er uiteindelijk veel voor terug

Toch is Beyoncé niet enkel een harde tante. Ze maakt aan de camera’s duidelijk dat ze veel inspiratie put uit de dagelijkse omgang met haar muzikanten, danseressen, zangers en technisch en creatief team. Queen B maakt er dan ook geen geheim van dat ze op het podium enkel jonge, zwarte artiesten een plaats gunt, naar haar zeggen om haar klassieke songs en stijl in een nieuw jasje te steken. “It’s just so much damn swag“, zegt Beyoncé.

(Lees hier meer over de val van Beyoncé op Coachella.)

Dit zijn de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...