In het kort
- De Europese bezorgdheid over de Amerikaanse big tech-dominantie neemt toe, waarbij Nederland mogelijk voor grote uitdagingen komt te staan.
- Verstoringen van deze essentiële diensten kunnen ernstige gevolgen hebben voor de activiteiten van het land en de maatschappelijke stabiliteit.
- De Nederlandse overheid erkent de risico’s die gepaard gaan met het vertrouwen op buitenlandse cloudproviders en heeft maatregelen genomen om mogelijke kwetsbaarheden te beperken.
De bezorgdheid over de Amerikaanse big tech-dominantie neemt toe in Europa, waarbij Nederland mogelijk voor grote uitdagingen komt te staan. Uit een recente controle van de Algemene Rekenkamer bleek dat Nederlandse ministeries steeds meer vertrouwen op openbare clouddiensten van giganten als Google, Microsoft en Amazon Web Services. Dit vergroot echter de blootstelling van gevoelige gegevens aan potentiële risico’s. Dat schrijft Euronews.
De audit bracht een zorgwekkende kwetsbaarheid aan het licht. Storingen in deze essentiële diensten zouden ernstige gevolgen kunnen hebben voor de activiteiten van het land en de maatschappelijke stabiliteit.
Invloed politieke factoren
Hoewel in de VS gevestigde bedrijven zoals Microsoft zich houden aan de regelgeving van Europa en prioriteit geven aan het behoud van vertrouwen met hun klanten, blijft er echter bezorgdheid bestaan over de invloed van politieke factoren in Europa. Bovendien roept dit vragen op over de mogelijke impact op de onafhankelijkheid van Europese beleidsbeslissingen.
Experts wijzen op de Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act (CLOUD), die door voormalig president Trump in de wet is opgenomen en die Amerikaanse wetshandhavers de bevoegdheid geeft om gegevens van technologiebedrijven op te vragen, ongeacht de locatie, wat gevolgen kan hebben voor de privacy van Europese burgers. Bovendien verergeren de afschaffing van de privacywaarborgen uit het Biden-tijdperk en het gebrek aan een duidelijk kader voor de overdracht van gegevens tussen de EU en de VS deze ongerustheid nog.
Strenge gegevensprivacyprotocollen
De regering in Nederland erkent de risico’s die verbonden zijn aan het vertrouwen op buitenlandse cloudproviders en heeft maatregelen genomen om mogelijke kwetsbaarheden te verminderen. In 2022 kregen ministeries de opdracht om strenge gegevensprivacyprotocollen aan te nemen bij het gebruik van openbare clouds. Ondanks deze inspanningen blijven er zorgen bestaan. Een recente stopzetting van een geplande cloudmigratie onderstreepte de waakzaamheid van de overheid met betrekking tot de dominantie van Amerikaanse bedrijven.
Meer gediversifieerde benadering
Hoewel er Nederlandse en Europese clouddiensten bestaan, missen deze momenteel het uitgebreide “alles-in-één” pakket dat hun Amerikaanse tegenhangers bieden. Daarom dwingt deze beperkte reikwijdte overheden vaak om Microsoft als hun primaire leverancier te kiezen, wat vervolgens verdere vragen oproept over diversificatie en afhankelijkheid van één enkele entiteit.
De overheid in Nederland erkent de noodzaak van een meer gediversifieerde benadering van clouddiensten. Medio 2025 wordt een herzien beleid verwacht, met als doel deze zorgen weg te nemen en tegelijkertijd een grotere veerkracht te bevorderen, vooral in het licht van veranderende geopolitieke landschappen.