BioNTech-topman: “Coronavaccin kan nog dit jaar verdeeld worden”

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech zou nog dit jaar verdeeld kunnen worden. Dat zegt de topman van BioNTech donderdag in een interview met het Franse persagentschap AFP.

Volgens Uğur Şahin, de CEO van het Duitse BioNTech, is het “mogelijk” om het vaccin nog voor het einde van dit jaar te laten goedkeuren en verspreiden in de Verenigde Staten en/of de Europese Unie. “Er is een kans dat we de goedkeuring krijgen in één van de twee of beide regio’s”, zei hij.

Komende vrijdag zullen de farmabedrijven alvast een aanvraag tot goedkeuring indienen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA; “Het is mogelijk dat we in staat zijn om de vaccins te leveren in december”, stelt Şahin, die daarmee eerdere berichten over de timing tegenspreekt.

Woensdag kwamen de bedrijven met volledige studieresultaten van de klinische proeven naar buiten. Daaruit blijkt dat het vaccin voor 95 procent doeltreffend is. Er werden 170 bevestigde coronagevallen geëvalueerd, waarbij 162 gevallen werden waargenomen in de placebogroep, tegenover 8 in de vaccinatiegroep.

België gaat 5 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer-BioNTech bestellen, via de Europese aankoop ervan. Met die 5 miljoen doses kunnen 2,5 miljoen landgenoten gevaccineerd worden, want een volledige inenting vereist twee doses van het vaccin. Ons land heeft ook al contracten afgesloten met AstraZeneca-Oxford en Johnson & Johnson.

Meer
Lees meer...