Bitcoin maakt duikt en gaat onder psychologische grens van 60.000 dollar

De prijs van Bitcoin is de afgelopen dagen fors gedaald en bevindt zich nu aanzienlijk onder de symbolische grens van 60.000 dollar. Politieke gebeurtenissen in de Verenigde Staten spelen hierbij een grote rol.

Donderdag dook de prijs van een enkele Bitcoin voor de derde dag op rij naar beneden, met een huidige waarde van 57.700 dollar. Dit prijsniveau zagen we voor het laatst eind februari. In januari leidde de introductie van Amerikaanse ETF-trackers tot een stijgende trend, waardoor beleggers eenvoudig Bitcoin konden kopen. Dit zorgde voor een forse stijging tot midden maart, maar sindsdien is een dalende lijn zichtbaar die naar verwachting nog even zal aanhouden.

Teruglopende interesse in ETF-trackers

Na de initiële sterke instromen van miljarden dollars in de ETF-trackers, bleek de afgelopen weken dat de netto-uitstromen toenamen. Het handelsvolume in de trackers nam af, en sinds de piek in maart, waarbij de Bitcoin boven de 73.000 dollar uitkwam, is de waarde met meer dan 20 procent gedaald. De recent veelbesproken halving in april heeft vooralsnog niet geleid tot een opwaartse trend. Door de halving krijgen miners nu slechts de helft van de Bitcoin voor hun werk. Dit zou in theorie de waarde moeten verhogen op de lange termijn, maar momenteel dwingt het sommige miners om hun Bitcoin te verkopen om hun kosten te dekken.

Politieke onrust als oorzaak

De zwakke koers van de afgelopen dagen wordt grotendeels toegeschreven aan politieke ontwikkelingen. Het debat van de Amerikaanse president Joe Biden verliep slecht, waardoor de markten speculeren dat Biden mogelijk een stap opzij zal zetten als presidentskandidaat. Dit zou de kansen van Donald Trump, een groot voorstander van cryptomunten, kunnen verkleinen tegenover een andere Democratische kandidaat.

Daarnaast dook er een grote Bitcoinwallet van 75 miljoen euro op, gelinkt aan de Duitse overheid. Dit betreft mogelijk in beslag genomen Bitcoin, die van de markt wordt gehaald. Ook de Amerikaanse overheid neemt regelmatig Bitcoins in beslag die gelinkt zijn aan criminele activiteiten en haalt deze van de markt.

Toekomstige herstelkansen

Volgens analisten is de grens van 60.000 dollar vooral psychologisch van belang. Zolang de Bitcoin onder deze grens blijft, kan de volatiliteit op korte termijn toenemen. Een mogelijk herstel van de Bitcoinwaarde zou kunnen plaatsvinden zodra de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente verlaagt. De enige verwachte renteverlaging dit jaar zal vermoedelijk in september plaatsvinden, en de dalende inflatie maakt dit scenario waarschijnlijker. Ondanks al dat zijn er nog steeds heel wat experten die zeer optimistisch zijn.

Meer
Lees meer...