‘Black Mirror: Bandersnatch’: dit zijn alle mogelijke eindes

SPOILERS! Het is gebeurd, ‘Black Mirror’ heeft met ‘Bandersnatch’ de manier waarop we televisie kijken drastisch veranderd. Want de film voelt als een spel, een spel waarin jij als kijker de hoofdrol speelt. Want alles wat er gebeurt met Stefan, Colin en de vader van Stefan, dat heeft allemaal te maken met jouw keuzes. Het verhaal kan op elf manieren eindigen. Dit zijn alle mogelijke eindes van ‘Bandersnatch’.

Allereerst moeten we even duidelijk maken wat we zien als een einde. Wij hebben ervoor gekozen om elke rating van het spel Bandersnatch op televisie te zien als een einde. Daardoor zijn er ook eindes waarbij je in de film automatisch opnieuw begint opgenomen in deze lijst. Op die manier komen we aan elf verschillende eindes.

Bandersnatch

Bandersnatch moet de opwarmer zijn voor het vijfde seizoen van Black Mirror, maar het is veel meer dan dat. Het is de eerste keer dat Netflix op grote schaal experimenteert met interactieve films. Het deed dit eerder al met kinderfilms, maar nu was het de eerste keer dat Netflix ervoor kiest om die technologie te testen op een film die gericht is op volwassenen.

En het experiment mist z’n doel niet. Sinds de lancering van de film, is het zowat het enige waarover nog gepraat wordt. Want je wil niet enkel discussiëren over de film, maar over alle eindes en alle keuzes die je onderweg moest maken. Wat is het beste einde voor Stefan en is het einde waarin Bandersnatch het beste scoort ook het beste voor Stefan? Waar loopt het mis? Welke keuzes mocht je niet gemaakt hebben?

Het is meer dan een film, het is in principe een game, waarbij de keuzes die jij, de “person of the future“, maakt voor Stefan. En die keuzes kunnen leiden tot deze elf eindes.

1. Je aanvaardt het voorstel van Thakur

Zo snel kon het dus gedaan zijn in Bandersnatch. Het voorstel dat Thakur is de derde keuze die je in Bandersnatch moet maken, na de hartverscheurende keuze tussen Sugar Puffs en Frosties en de muziek op de bus.

Instemmen met het voorstel van Thakur is, zoals Colin het je al meteen duidelijk maakt, het verkeerde pad. Het zorgt ervoor dat Stefan maar heel weinig tijd krijgt om Bandersnatch af te werken, daardoor heel wat verhaallijnen moet schrappen en een matig spel aflevert. Daardoor krijgt Bandersnatch in de televisiereview een score van 0 op 5.

Heel wat mensen stootten in het begin van Bandersnatch al op dit einde, waarna je meteen opnieuw kan beginnen. Een echt einde was dit dus niet, maar het was, als je er nu op terugkijkt, misschien wel het beste einde voor Stefan.

Netflix

2. Thee over de computer gieten

Wanneer je thee over Stefans computer giet wanneer die vastloopt, is het opnieuw meteen gedaan. Al mag je dan ook weer meteen opnieuw proberen. Wanneer Stefans computer vastloopt, krijg je de optie om Stefan thee over het ding te laten gieten of om hem te schreeuwen tegen zijn vader.

Schreeuwen tegen vaderlief zorgt ervoor dat je verder gaat in het verhaal want thee over je computer gieten zorgt voor een abrupt einde.

Netflix

3. Stefan springt van het balkon

De derde optie is misschien wel het meest finale, maar ook hier kan je meteen terugkeren op die keuze. Je krijgt tijdens de (gedwongen) lsd-trip van Stefan de keuze wie er van het balkon springt. Stefan of Colin. Als je Colin laat springen, kom je na zijn val oog in oog te staan met Kitty en later het monster, Pax, waarna Stefan wakker schrikt in de wagen. Laat je Stefan springen, dan ga je meteen naar de Bandersnatch-review.

De review van het spel gebeurt in mineur, want de maker is tragisch overleden (en daar zit jij voor iets tussen). Het spel werd afgemaakt door iemand anders, maar dat gebeurde te haastig en het spel is opnieuw een flop.

Netflix

4. Je laat Stefan braaf z’n pilletjes pakken

Na het gesprek met Dokter Haynes, dat (gedwongen) over z’n moeder gaat, beslist ze om z’n dosis te verhogen. Als je flink de bevelen van Dokter Haynes opvolgt en Stefan z’n pilletjes laat pakken, loopt het opnieuw fout af voor Bandersnatch.

Het spel wordt uitgebracht met kerst en moet het doen met een schamele 2,5 op 5 omdat het leek alsof het gemaakt werd op automatische piloot. Tijd om het advies van de Dokter in de wind te slaan, dus.

Netflix

5. Computer vernietigen

De vijfde optie lijkt opvallend hard op het thee-einde. Want ook hier moet je kiezen wat Stefan doet wanneer hij vastzit met zijn computer.

Ofwel vernietig je je computer, ofwel sla je op de tafel. De vernietigde computer leidt, net zoals de thee over het toestel tot een plots einde.

Netflix

6. Stefan sterft samen met z’n moeder

Nadat je Stefan op tafel hebt laten slaan, krijg je opnieuw een keuze. Ofwel neem je een fotokader met een foto van het gezin, ofwel neem je het boek. Wanneer je gaat voor het boek, vindt Stefan uiteindelijk een kluis, waarvoor hij een code moet gebruiken.

Voor die code zijn er heel wat verschillende opties: TOY, PAC, PAX of JFD. Je krijgt niet altijd al deze opties te zien, maar we gaan eerst verder op het TOY-verhaal. Wanneer je TOY intypt, vindt je in de kluis de knuffel van het konijntje. Daardoor ga je terug in de tijd en vindt Stefan op “die bewuste ochtend” wél zijn konijntje, na even te zoeken. Daardoor kan hij, samen met z’n mama, de fatale trein van 8.45 uur nemen. Je kan weigeren om die trein te nemen, maar wanneer je dat wel doet, gaat Stefan mee met z’n moeder op de trein, die dus wel nog steeds ontspoord. Dit verhaal eindigt met Stefan die in de stoel van Dokter Haynes plots sterft. Hij is erin geslaagd om het vreselijkste moment uit zijn leven recht te zetten, maar dat betekende wel zijn eigen dood. Er is geen review van Bandersnatch, want bestaat dat spel nu eigenlijk wel?

Netflix

7. Gevangenis

Nu komen we bij de lugubere eindes. Wanneer je in de kluis PAC intypt, een verwijzing naar Programme and Control, raakt Stefan helemaal het noorden kwijt. Hij vindt videobeelden en informatie over zichzelf die z’n vader verzamelde. Daarna zit Stefan opnieuw aan z’n bureau en hij schreeuwt om antwoorden. “Geef mij een teken!”

Als je kiest voor P.A.C.S. of het White Bear-logo, kom je uiteindelijk op hetzelfde verhaal uit: vadermoord. Wanneer Stefan alles weet over P.A.C.S. wordt hij woedend op z’n vader en vermoordt hij hem. Nadien krijg je – niet altijd – twee opties. Ofwel begraaf je het lichaam ofwel hak je het in stukken. Wanneer je het lichaam begraaft, wordt Stefan uiteindelijk gepakt. Vanuit de gevangenis ziet hij dan hoe Bandersnatch 2,5 sterren haalt. Interessant aan deze verhaallijn is dat je ook het nummer moet ingeven voor Dokter Haynes, wat aantoont dat er meer opties mogelijk zijn voor de interactieve content van Netflix dan louter A of B kiezen.

Netflix

8. Tuckersoft failliet

Wanneer je beslist om je vader te begraven, kan je ook telefoon krijgen van Thakur om te vragen of je de deadline zal halen. Wanneer je “Ja” antwoordt komt Colin aan de deur bellen, zeg je “Nee” staat ofwel Colins vriendin Kitty ofwel Thakur aan je voordeur.

Je hebt bij deze verschillende personages verschillende keuzes, maar uiteindelijk kom je op hetzelfde einde uit. Tuckersoft gaat failliet nadat Bandersnatch niet gelanceerd wordt omdat Stefan in de gevangenis zit.

Netflix

9. 5 op 5

De ziekere geesten onder ons konden vaderlief ook in stukken hakken. Wanneer je dat doet, loopt het het beste af voor Bandersnatch. In een gesprek met Dokter Haynes zegt Stefan dat hij een breakthrough moment had en dat spelers “nu enkel de illusie van vrije wil hebben, maar ik beslis hoe het eindigt”. En die ingesteldheid legt geen windeieren voor z’n spel. Het krijgt een perfecte beoordeling en 5 op 5.

Netflix

Toch is ook dit geen happy end (als je nog happy kon zijn nadat Stefan z’n vader vermoordde en in stukken hakte natuurlijk). Want in de end credits krijgen we een flash forward naar het heden, daarin horen we hoe Stefan toch gevat werd door de politie en Bandersnatch snel na de lancering uit de rekken werd gehaald. Vervolgens maken we kennis met Pearl Ritman, die we eigenlijk al kennen, want het is de dochter van Colin. Zij werkt aan een nieuwe uitgave van Bandersnatch, een interactieve televisie uitzending. Klinkt bekend niet? Maar, zelfs nu zijn de problemen met computers nog niet geweken en in een finale vraag moet je kiezen of ze thee over haar computer giet of haar computer vernietigd en dat eindigt voor haar precies hetzelfde als voor Stefan. Game over.

Netflix

10. Netflix: ultiem gevecht

De laatste twee opties zijn misschien wel de leukste. Daarin gaat Netflix volledig meta en krijg je de optie om Stefan de waarheid te vertellen. Hoe jij, als Netflix-kijker, stiekem heel z’n leven controleert. Al is dat niet zo makkelijk uit te leggen aan iemand van de eighties.

Netflix

I’m being controlled by someone from the future“, legt Stefan uit aan z’n vader, die hem prompt weer naar Dokter Haynes stuurt en daar gaat het hek volledig van de dam. Dokter Haynes stelt luidop de vraag of we niet wat meer actie willen, want zo’n gesprek met de psycholoog, da’s toch best saai voor een serie uit de 21ste eeuw, toch? En of je nu “Ja” of “Fuck, ja” kiest, er wordt gevochten. Als je Stefan niet uit het raam laat springen, komt ook z’n vader meevechten. Waarna de film eindigt met Stefan die vraagt of dit nu echt was wat we wilden. En om eerlijk te zijn, ergens wel, ja Stefan.

Netflix

11. Netflix: behind the scenes

Wanneer je Stefan wel uit het raam laat springen, wordt na de vierde ook de vijfde muur gebroken. Of hoe moet je dat nu nog zeggen? Je komt dan terecht in de filmstudio, want het raam waardoor Stefan, nu Mike, wil ontsnappen, is geen echt raam.

Er wordt hulp gevraagd en het wordt net zoals het andere Netflix-einde een einde zonder Bandersnatch.

Zin in meer? Bekijk hier onze top 50 van series op Netflix.

Netflix
Meer
Lees meer...