Blijkbaar bestaan er vier soorten drinkers. Bij welke hoor jij?

Blijkbaar bestaan er vier soorten drinkers. Bij welke hoor jij?

Waarschijnlijk ben je het al gewoon om occasioneel of regelmatig een glaasje te drinken. Maar heb je al eens nagedacht waarom je eigenlijk alcohol drinkt? Is het voor de gezelligheid of eerder omdat je er nood aan hebt? Blijkbaar bestaan er vier soorten drinkers. Bij de welke hoor jij? 

Je kan waarschijnlijk verschillende redenen opsommen waarom je alcohol drinkt. Maar blijkbaar bestaat iets dat het ‘Motivational model of alcohol usewordt genoemd. Het model beweert dat we drinken omdat we een bepaalde verandering verwachten in hoe we ons voelen nadat we alcohol drinken.

Vier categorieën

Oorspronkelijk is het model ontwikkeld om alcoholverslaving te behandelen. Hierdoor kregen wetenschappers meer inzicht tot wat mensen motiveert om te drinken. Het model gaat ervan uit dat mensen drinken om positieve gevoelens te verhogen of negatieve gevoelens te verminderen. Hierdoor vallen alle motieven om te drinken in een van de vier categorieën.

Blijkbaar vallen alle drinkmotieven in een van de vier categorieën: omdat het spannend is, om zorgen te vergeten, om sociaal te zijn of te vieren en om in de groep te passen.

Mensen die alcohol drinken moeten ook niet per se één drinkmotief hebben, maar kunnen een hoog of laag aantal drinkmotieven hebben. Daarnaast zouden andere factoren, zoals genetica, persoonlijkheid of omgeving, slechts onze drinkmotieven vormgeven. Dus deze invloeden worden eigenlijk gekanaliseerd door onze drinkmotieven.

1. Sociale drinker

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar drinkmotieven van tieners en jonge volwassenen. Volgens verschillende studies zouden sociale motieven de meest voorkomende reden zijn om te drinken. Sociaal drinken, vergroot de kans op plezier met vrienden en past binnen het kader van sociaal tijdverdrijf. Maar het goede nieuws is dat drinken voor sociale motieven vaak samenhangt met matig alcoholgebruik. Dus meestal wordt er dan niet te veel gedronken.

2. Erbij horen

Heel wat mensen drinken ook om erbij te horen en durven daarom ook moeilijker een glaasje af te wijzen. Meestal bezwijken deze mensen aan sociale druk. Liefst zouden ze eigenlijk geen alcohol drinken, maar het is net omdat de rest is aan het drinken, dat zij dat ook willen doen.

3. Verbetering

Naast het sociaal aspect van drinken, bestaat nog een riskante reden om te drinken. Mensen die drinken omdat ze actief proberen zich dronken te voelen. Zij willen graag sensaties voelen en ook risico’s durven nemen na het drinken van alcohol. Deze groep heeft eigenlijk geen nood aan alcohol maar wilt er gewoon helemaal voor gaan om het zatte gevoel te ervaren.

4. Het hoofd bieden

Er zijn dan ook nog mensen die graag willen drinken om de problemen in het leven aan te kunnen. Deze groep zit met problemen, kan de druk niet aan en zit met angst of zelfs depressie. Hierdoor grijpen deze mensen naar de fles om de pijn weg te drinken.

Meestal gaat dit wel om één avond of een korte termijn. Maar als deze mensen hun problemen telkens willen oplossen met alcohol, kan dat een gewoonte worden en uiteraard effect hebben op lange termijn.

Wat maakt het uit? Heel veel!

De motieven en redenen waarom mensen drinken geeft heel veel inzicht. Zo heeft een onderzoek bewezen dat de consumptie bij jonge vrouwen kan minderen als er tijdens begeleidingssessies wordt rekening gehouden met de motieven. Bij mannen was er vreemd genoeg geen afname te zien.

Gesponsorde artikelen