Pijnlijke blunder voor Wout van Aert die te vroeg juicht en zo zege misloopt in Dauphiné

Zelfs de besten zijn niet feilloos. Dat bewees Wout van Aert vandaag nog maar eens in de derde rit van het Critérium du Dauphiné. De Belg van Jumbo-Visma was duidelijk de snelste van de overgebleven groep, maar juichte te vroeg. Daardoor zag hij David Gaudu (Groupama-FDJ) nog over zich komen en moest hij zich tevreden stellen met de tweede plaats. De leiderstrui kreeg hij wel nog als troostprijs.

Drie dagen op rij de snelste zijn, maar het moeten stellen met ‘amper’ één zege … heel goed zal Wout van Aert vannacht toch niet slapen. De Belg van Jumbo-Visma won zondag nog met overmacht de eerste rit in het Critérium du Dauphiné. Toen was hij de snelste van een uitgedund peloton, voor Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) en Sean Quinn (EF Education-EasyPost).

Een dag later bleek van Aert opnieuw de snelste van wat overbleef van het peloton. In de groepssprint ging hij diezelfde Hayter vooraf. Voor de ritwinst was dat echter niet voldoende want een vijftal renners was nipt uit de greep van het peloton gebleven. Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) ging zo vijf seconden voor de Belgische kampioen met de zege lopen.

David Gaudu

In rit drie wilde de gele armada van Jumbo-Visma die fout herstellen. Op de slotklim van tweede categorie zetten ze dan ook alles op alles om de vroege vluchters terug te halen. Hun beulwerk op kop van het peloton had zijn resultaat, maar zorgde er wel voor dat kopman Wout van Aert ei zo na moest lossen.

In de vlakkere slotkilometer herstelde de Belg echter waarna hij op weg leek naar zijn tweede ritwinst in deze Dauphiné. Van Aert stak zijn handen echter te vroeg de lucht in en zag onder zijn rechterschouder hoe de 25-jarige Fransman David Gaudu hem nog inhaalde. Als troostprijs krijgt van Aert naast de groene puntentrui ook opnieuw de gele leiderstrui.

“Ben zelf de loser”

“Het was een fout van een rookie, een beginnersfout. Het is zonde, want we hebben de hele dag heel hard gewerkt. Een zege zo weggeven is pijnlijk, want mijn ploeg was supersterk. Ik heb het al vaker gezien bij collega’s. Je lacht er dan soms mee, maar nu ben ik zelf de loser. Ik heb er geen woorden voor”, baalde Wout van Aert na de aankomst bij Sporza.  

“Ik denk wel dat dit de eerste keer is dat het mij overkomt. Of toch in zo’n grote koers. Hopelijk gebeurt het geen tweede keer meer. Op zo’n hellende aankomst verlies je heel veel snelheid als je juicht. Het gebeurt in een fractie van een seconde … David Gaudu kwam van de andere kant … Het is gewoon pijnlijk.”

Morgen tijdrit

Lang zal Wout van Aert alvast niet kunnen wakker liggen van zijn blunder. Morgen, woensdag 8 juni, staat er namelijk een individuele tijdrit van 31,9 kilometer op het programma. En uiteraard is ook daar de Belgische kampioen een van de favorieten op de zege.

Bekijk hier de sprint van Wout van Aert en David Gaudu:

Meer
Lees meer...