De 69-jarige Disney-CEO Bob Iger wordt met onmiddellijke ingang vervangen door Bob Chapek. Die heeft momenteel al de leiding over de Disney-parken en -merchandise. Iger blijft tot eind 2021 aan boord als vicevoorzitter bij Disney en zal zich focussen op het creatieve luik van het leiderschap. Iger kwam in 2005 aan het hoofd van Disney te staan. Onder leiding van Iger wist Disney zich opnieuw te profileren als een uiterst belangrijke speler in het medialandschap van de 21ste eeuw met onder meer de streamingdienst Disney+, de overname van Star Wars en Lucasfilm Ltd. en van een groot deel van de activiteiten van 21st Century Fox.
Iger laat weten dat hij zelf zoveel mogelijk wil inzetten op het creatieve luik van het leiderschap bij Disney. Dat meldt onder andere de Amerikaanse techwebsite The Verge. “Alles nu op het creatieve niveau in orde brengen, is voor mij nu het belangrijkste”, zegt Iger.
Chapek was sinds maart 2018 tot nu onder meer belast met de taak om te waken over “de verhalen, personages en franchises” van Disney. In 2018 kondigde Iger al aan dat hij zou opstappen als CEO. Chapek was meteen kandidaat om hem op te volgen. Hij haalde het dus van de andere topkandidaten. “Dit is een bijzondere dag voor Disney, een historische dag”, zei Iger tegen Disney-investeerders.
Iger, de creatieve schoonmoeder?
“Met de succesvolle lancering van Disney+ en de overname van 21st Century Fox is dit het ideale moment om een nieuwe CEO aan te duiden”, zegt Iger in een persbericht. “Ik heb veel vertrouwen in Bob Chapek en kijk ernaar uit om de komende 22 maanden met hem samen te werken. Hij zal zich verdiepen in de wereldwijde operaties van Disney terwijl ik me op het creatieve vlak zal focussen.”
Een betrokkene bevestigt aan The Verge dat het leiderschap van Iger over het creatieve luik van Disney als prioriteit beschouwd wordt. Er is dus wel sprake van een aardverschuiving bij Disney, maar die is toch iets minder radicaal dan je op het eerste zicht zou denken. Chapek zal zich wellicht eerder met de cijfers, de deals en de winst van Disney bezighouden.
Pixar en Marvel
Chapek wordt de zevende CEO in de geschiedenis van Disney. Iger kwam in 2005 aan het roer te staan van de entertainmentgigant. In die tijd stond Disney er veel minder goed voor dan tegenwoordig. Zo waren bijvoorbeeld de relaties met de techindustrie – geen onbelangrijke sector voor een entertainmentbedrijf – alles behalve optimaal te noemen. Iger ging meteen aan de slag en begon een goede verstandhouding met de toenmalige Apple-CEO Steve Jobs. Bovendien nam hij Pixar over voor minder dan 7 miljard euro. Dat is de animatiestudio die er als eerste in slaagde om een volledige 3D-animatiefilm te maken, namelijk Toy Story.
Fastforward enkele jaren: Iger tikt Marvel Entertainment op de kop in augustus 2009. Het prijskaartje: nog geen 4 miljard euro. Er deden voor de aanstelling van Iger als CEO al geruchten de ronde dat Disney aasde op de studio, maar toch kreeg Iger uit verschillende hoeken kritiek na de overname.
Zo zagen velen de overname van Marvel als een risico voor Disney. Volgens sommigen zou het voor het grote publiek onduidelijk worden wat het imago van Disney precies inhoudt. De naysayers bleken ongelijk te hebben, want de overname heeft Disney ondertussen al zo’n 28 miljard dollar (zo’n kleine 26 miljard euro) opgeleverd bij de box office. Daarbij worden producten zoals merchandise niet meegerekend.
Lucasfilm en Fox
In 2012 volgde de volgende monsteraankoop van Iger: Lucasfilm. Het prijskaartje: zo’n 3,5 miljard euro. De overname van de Star Wars-studio zorgde opnieuw voor grote winst bij Disney.
Vorig jaar nam Disney het entertainmentluik over van 21st Century Fox voor het astronomische bedrag van 71 miljard dollar (zo’n 62,5 miljard euro). Disney heeft dus zowel zijn eigen klassiekers zoals Sneeuwwitje, producties van Star Wars én van The Simpsons in handen, om er maar een paar te noemen.
Disney+
Ook lanceerde Disney vorig jaar zijn eigen streamingdienst, Disney+. Het leeuwendeel van de Disney-producties werd van Netflix en andere streamingdiensten verwijderd. Op die manier kan Disney in directe lijn inkomsten genereren via abonnees zonder dat er tussenpersonen aan te pas dienen te komen.
Met bovenstaande verwezenlijkingen wist Disney opnieuw één van de grootste spelers in de entertainmentindustrie te worden, logisch dat de 69-jarige Iger even achterover wil leunen. De taak van Chapek zal er wellicht uit bestaan de koers van Iger te blijven volhouden en in de verre toekomst eventueel nog studio’s in financiële moeilijkheden op te kopen.