“We moeten ons klaarmaken voor oorlog”: Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageert op voorsprong van rivaal Lula in opiniepeilingen

De linkse Braziliaanse presidentskandidaat Luiz Inacio Lula da Silva heeft momenteel een grote voorsprong op zittend president Jair Bolsonaro. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde opiniepeiling van de Braziliaanse onderzoeksbureaus Quaest en Genial.

Volgens de opiniepeiling heeft Lula momenteel 46 procent van het electoraat achter zich geschaard, een voorsprong van 16 procentpunten op zijn rivaal Bolsonaro. Voor hun onderzoek ondervroegen de analisten in de periode van 2 juni tot 5 juni 2.000 kiezers. Ook andere recente opiniepeilingen laten zien dat Lula een solide voorsprong behoudt op Bolsonaro. 

Uit de peiling van Quaest en Genial blijkt ook dat 47 procent van de Brazilianen negatief staat tegenover de regering van Bolsonaro, wat een stijging van één punt is ten opzichte van mei. 

Gematigde kiezers weggedreven

Volgens analisten heeft de zittende president Bolsonaro een hoop gematigde kiezers weggedreven door gratie te verlenen aan zijn bondgenoot, congreslid Daniel Silveira. Dat deed de president slechts enkele uren nadat het hooggerechtshof hem tot een gevangenisstraf van bijna 9 jaar had veroordeeld, wegens bedreigingen tegen de rechterlijke macht en het democratische systeem in Brazilië. 

Bolsonaro betoogde dat “vrijheid van meningsuiting de essentiële pijler van de samenleving is”, waardoor Silveira niet gestraft mag worden. Daar was het Braziliaanse hof het echter niet mee eens. “De grondwet garandeert geen vrijheid van meningsuiting als beschermend schild voor het uitoefenen van illegale activiteiten en haatzaaiende taal”.

Wat veel kiezers ook in het verkeerde keelgat schoot was de bewering dat de elektronische stemsystemen gevoelig zijn voor fraude en niet gebruikt moeten worden.

Klaarmaken voor een oorlog

Als reactie op de voor Bolsonaro deprimerende opiniepeilingen riep de president zijn volgers op zich “klaar te maken voor een oorlog”. Het land moet zich behoeden voor het volgen van dezelfde paden als andere Zuid-Amerikaanse landen, waarmee de president verwijst naar de aanzienlijke politie verschuiving naar links van het continent.

Verschillende landen kozen daar de afgelopen jaren voor een linkse president. Dit jaar zou Colombia bijvoorbeeld zijn eerste progressieve president kunnen kiezen in de persoon van Gustavo Petro.

De oproep van Bolsonaro tot oorlog voedt de angst van zijn tegenstanders, die vrezen dat de zittende president de verkiezingsuitslag niet zal erkennen in het geval van een nederlaag. De presidentsverkiezingen staan op 2 oktober gepland.

(evb)

Meer
Lees meer...