Bomen verliezen dit jaar vroeger hun bladeren, de oorzaak: droogtestress

Het lijkt dit jaar alsof de herfst vroeger begonnen is dan anders. Heel wat bomen zijn hun bladeren al aan het verliezen. Volgens Natuurpunt komt dat door droogtestress bij de vegetatie. Zo zetten heel wat bomen hun verdamping stop om te vermijden dat ze volledig zouden uitdrogen. Vooral beuken, lindes, ruwe berken en zomereiken zijn slachtoffers van dit fenomeen. Toch zouden de bomen zich vlotjes herstellen na deze tijdelijke periodes van stress.

Pixabay

Dat afgelopen zomer erg droog was, is te zien aan de bomen. Bij heel wat bomen is er een herfstverkleuring te zien en veel bladeren vallen al van de bomen. De oorzaak is de droogtestress. Daarbij zetten bomen hun verdamping stop om uitdroging te vermijden. Door de verdamping stop te zetten, stoppen bomen ook tijdelijk met groeien. In droge jaren zullen bomen dus minder fel groeien en zullen ze minder reservestoffen opslaan. Een ander gevolg van de droogte is dat bomen minder goed in staat zullen zijn om ziekteverwekkers af te weren. Natuurpunt wijst er in de kranten van De Persgroep op dat voornamelijk plaaginsecten verzwakte bomen zullen aanvallen.

(Planckendael verwelkomt 5 nieuwe bonobovrouwtjes: ruzie, seks en bijten!)

Herstel mogelijk

Vooral beuken hebben last van de droogte, omdat ze zo’n klein wortelgestel hebben. Bovendien kunnen de bladeren en de schors verbranden door de directe impact van de zon. Ook is er bij heel wat lindes vandaag al sprake van vergevorderde herfstverkleuring. Verder zijn ook ruwe berken en zomereiken kwetsbaar.

Toch kunnen de bomen zich na de tijdelijke periodes van stress goed herstellen als ze daar genoeg tijd voor krijgen. Bij een gebrek aan hersteltijd is er echter een kleinere kans op herstel.

(Documentaire over Greta Thunberg I Am Greta verschijnt in oktober.)

Bossen beter beschermd

Bomen in bossen zijn over het algemeen beter beschermd tegen de effecten van de droogte. Bosssen vormen namelijk een microklimaat, het is er vochtiger en kouder. Daardoor zijn de overlevingskansen van de bomen daar groter.

Het planten van zuiderse boomsoorten wordt dus niet aangeraden. “Er is veel genetische variatie bij de inheemse boomsoorten waardoor individuen die de droogtes beter doorstaan misschien prominenter zullen worden”, laat Natuurpunt weten. “Bovendien zijn heel wat soorten, zoals insecten, zwammen en vogels, net afhankelijk zijn van onze inheemse soorten.”

(Olifanten in zoo krijgen cannabis om te ontspannen, maar “ze gaan natuurlijk geen pijpen roken”.)

Meer
Lees meer...