Planckendael verwelkomt 5 nieuwe bonobovrouwtjes: ruzie, seks en bijten!

ZOO Planckendael
nieuwe bonobo’s Planckendael

In het bonoboverblijf van ZOO Planckendael wordt er meer dan ooit geslingerd en geklauterd. De huidige groep kreeg het gezelschap van maar liefst vijf nieuwe bonobovrouwtjes. Dat zorgt voor extra girlpower én leven in de brouwerij. Ruzie, vriendschap en veel seks, bij de bonobo’s is het nooit saai. De groep telt nu 18 dieren en is groter dan ooit, de op één na grootste groep van Europa zelfs.

Ondertussen verblijven er maar liefst 18 bonobo’s in ZOO Planckendael. Een jaar na de opening van Expeditie Bonobo, het vernieuwde en uitgebreide bonoboverblijf kregen de bonobo’s Djanoa, Unabii, Hortense en hun kompanen het gezelschap van vijf nieuwe dieren. Nayembi (14 jaar) en dochter Nila (4 jaar) komen uit de zoo van Frankfurt, Binti (25 jaar) verhuisde met kleintjes Bina (5 jaar) en Balina (9 maanden) vanuit Keulen.

Internationale stamboekhouder

Planckendael

Bonobo’s zijn heel belangrijk voor ZOO Planckendael. De dierentuin is internationaal stamboekhouder en Europese coördinator van het kweekprogramma en bepaalt dus over het hele continent welke bonobo met welke bonobo jongen mag krijgen. Met de komst van Nayembi heeft de Vlaamse dierentuin waardevolle genen in huis. Ze is de enige nog levende nakomeling van bonobo Mobikisi, één van de laatste dieren uit de natuur. Deze bloedlijn is daarom erg belangrijk.

“De komst van de 5 nieuwe vrouwen biedt mooie vooruitzichten”, reageert verzorger Joris in een persbericht. “We hopen dan ook om in de toekomst nieuwe kleine bonobo’s in ZOO Planckendael te verwelkomen.”

Grote groep, zoals in natuur

Nooit eerder in de geschiedenis van Planckendael slingerden er zoveel mensapen rond in het bonoboverblijf. Dat is goed nieuws, want ook in de natuur leven deze intelligente primaten samen in grote groepen.

“De groepsuitbreiding zorgt voor meer sociale interactie tussen de zeven families”, zegt verzorger Joris. “Door hun gedrag nauwkeurig te observeren, leren onze wetenschappers de soort nog beter kennen.”

Via een geavanceerd camerasysteem kunnen zowel de onderzoekers als de verzorgers het doen en laten van de dieren in de binnenverblijven op de voet volgen, zonder hen te storen met hun fysieke aanwezigheid.

7 verschillende locaties én een eiland

ZOO Planckendael laat weten dat de nieuwe bonobo’s zich al helemaal thuis voelen in hun nieuwe, ruime verblijf. Nayembi, Binti en de kleintjes kunnen heel wat verschillende plekjes ontdekken. Ze kunnen kiezen tussen 7 verschillende locaties, gecombineerd met het eiland buiten.

De dieren bepalen daardoor zelf of ze elkaars gezelschap opzoeken of zich liever even afzonderen, net zoals in de natuur.

Introductie in bonoboverblijf

Planckendael

De introductie van de 5 nieuwe inwoners gaat niet over één nacht ijs. “We zetten de dieren nooit zomaar bij elkaar”, stelt verzorger Joris. “Dat gebeurt volgens een bepaalde werkwijze. Eerst verkennen de dieren hun nieuwe verblijf. Nadien maken ze kennis met een klein groepje dieren die lager in de rangorde staan. Vlooien, elkaars vacht schoonmaken zijn tekenen van een vlotte integratie.”

“Wanneer de dieren schreeuwen, elkaar achternazitten of zelfs bijten, zoeken we naar andere manieren om hen in de groep te brengen. Dat gebeurt steeds met respect voor het ritme van de dieren.”

Girlpower

Planckendael

De nieuwe groep telt 12 vrouwtjes en slechts 6 mannetjes. Bij bonobo’s zwaaien de vrouwen dan ook de plak. Vrouwtjes hebben een hogere status en domineren de mannen. Ze sluiten vriendschappen en spannen samen om de mannen te overheersen.

“Het is afwachten welke impact de komst van de nieuwe dieren op de huidige hiërarchie heeft”, stelt de verzorging. “Die kan wijzigen, maar de kans bestaat dat de nieuwelingen zich achter de dominante vrouw Djanoa scharen waardoor ze haar positie in de groep behoudt.”

Bedreigde diersoort

De mensapen zijn bedreigd, schattingen van het aantal bonobo’s in de natuur lopen uiteen van 15.000 tot 50.000. Bonobo’s komen enkel voor ten zuiden van de Congostroom. De dieren worden er gedood voor hun vlees of gevangen en verkocht als gezelschapsdier. De grootste bedreiging is de vernieling van de tropische bossen waarin ze leven.

Gesponsorde artikelen