Bompakketten gericht aan Hillary Clinton, Barack Obama en CNN onderschept

Bompakketten gericht aan Hillary Clinton, Barack Obama en CNN onderschept

In de VS zijn deze morgen verschillende bompakketten aan het adres van Bill en Hillary Clinton, Barack Obama en ook het Time Warner Center, waar CNN gevestigd is, onderschept. Maandag nog kreeg liberaal activist George Soros een gelijkaardig pakket in de post. De Amerikaanse geheime dienst onderzoekt de zaak, maar benadrukt dat Hillary Clinton noch Barack Obama ook echt gevaar liepen.

De Amerikaanse geheime dienst heeft deze nacht twee verdachte pakketten onderschept. Die waren gericht aan de voormalige first lady en ex-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en voormalig president Barack Obama. De pakketten werden tijdens een routinecheck onmiddellijk gespot en behandeld als “mogelijk explosieve apparaten”, dat meldt de geheime dienst, die benadrukt dat de bestemmelingen de pakketten nooit hebben ontvangen of het risico liepen dat te doen.

CNN

Later op de dag werd de politie in groten getale uitgestuurd naar het Time Warner Center in New York, waar in de postruimte van het gebouw een gelijkaardig pakket werd gevonden. Het gebouw werd ontruimd en CNN, dat in het gebouw gevestigd is, moest z’n live-uitzending zelfs onderbreken, al noemde de politie dat vooral een voorzorgsmaatregel.

Het pakket zou gericht zijn aan voormalig CIA-directeur John Brennan. Brennan, die nog aan het hoofd stond van de CIA tijdens de Obama-administratie, is een regelmatige gast bij CNN en een hevig tegenstander van huidig president Donald Trump. Midden augustus van dit jaar ontzegde Trump Brennan nog de toegang tot vertrouwelijke informatie.

Volgens een bron binnen de New Yorkse politie zou het ook hier, net zoals bij de pakketten gericht aan de Clintons en Obama, gaan om een pakket “gebouwd uit pijpen en draden”. De autoriteiten behandelen het pakket dan ook als een explosief. De politie zou ook een brief met een wit poeder hebben gevonden.

Debbie Wasserman Schultz

Het Witte Huis reageerde al in een statement: “We veroordelen de poging tot gewelddadige aanval tegen president Obama, president Clinton, minister Clinton en andere publieke figuren. Deze terreurdaden zijn verachtelijk. […] De Amerikaanse geheime dienst en alle andere wetshandhavers zijn volop bezig aan het onderzoek en zulle alle passende acties ondernemen om iedereen te beschermen die wordt bedreigd door deze lafaards.”

Al snel werd er ook bericht over een verdacht pakket gericht aan het Witte Huis, maar dat werd ontkracht door de geheime dienst. Ook bij de democratische politica Debbi Wasserman Schultz werd deze morgen een pakket aangetroffen. Haar kantoren werden ontruimd. Wasserman Schultz was tussen 2011 en 2016 voorzitter van het Democratic National Committee.

In de namiddag werd bekendgemaakt dat het pakketje oorspronkelijk bestemd was voor Eric Holder, een democratische politicus die tot april 2015 nog minister van Justitie was. Omdat het pakketje het foutieve adres had, werd het automatisch teruggeleverd aan het verzendadres. Dat bleek dat van Debbie Wasserman Schultz te zijn. Ook de twee andere pakketten, aan het adres van Hillary Clinton en Barack Obama, zouden dat adres als verzendadres hebben.

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, noemde de pakketten op een persconferentie “een poging tot terreur”: “Wat we hier vandaag zagen, was duidelijk een terreurdaad waarbij werd geprobeerd oom onze persvrijheid en de leiders van dit land te ondermijnen door middel van geweld.” Op de persconferentie maakte New Yorks gouverneur Andrew Cuomo bekende dat er ook naar zijn kantoren een pakket gestuurd was.

George Soros

Maandag nog werd een soortgelijk pakket aangetroffen bij de liberale activist en miljardair George Soros. Een medewerker van de Amerikaans-Hongaarse zakenman opende het pakket maar haalde er al snel de politie bij.

Bij CNN ging het brandalarm af, net op het moment dat het in de live-uitzending over de pakketten aan het adres van de Clintons en Obama ging:

Het hele Time Warner Center werd ontruimd:

CNN-baas Jeff Zucker verstuurde ondertussen onderstaande mail naar alle CNN-medewerkers:

Zucker benadrukt dat de ontruiming een voorzorgsmaatregel was en dat de geheime dienst de zaak onderzoekt. Ook in andere vestigingen van CNN zou alles worden onderzocht.

Gesponsorde artikelen