“Bosbranden Californië met opzet veroorzaakt door vliegtuigen met laserwapens” zeggen Trump-aanhangers nu

Kort na het uitbreken van de dodelijkste en meest verwoestend natuurbranden ooit in Californië, op 8 november, wekte Donald Trump de woede van inwoners van het gebied met een stukje fake news. Trump zei op Twitter dat de branden te wijten waren aan slecht bosbeheer. Gisteren herhaalde hij dat. Qua onzin kan het tellen, maar het is niet van het kaliber van nonsens dat duizenden van zijn aanhangers momenteel aan het verspreiden zijn. Namelijk dat de branden met opzet veroorzaakt worden om het pad te effenen voor een hogesnelheidslijn. Met laserwapens vanuit vliegtuigen. 

Het dodental van de branden in Californië is opgelopen tot 71. Op de lijst van vermisten staan 1.011 namen. Meer dan 5.500 brandweerlieden proberen de branden te blussen. 590 vierkante kilometer staat nog in brand. Daarvan is de helft onder controle, maar vannacht wordt veel wind verwacht waardoor de branden weer kunnen oplaaien.

Kort na het uitbreken van de branden, op 8 november, wekte Trump de woede van inwoners van het gebied. Trump zei op Twitter dat de branden te wijten waren aan slecht bosbeheer. Hij dreigde financiële bijdragen vanuit Washington te staken.

Gisteren herhaalde hij dat. In een interview met Fox News verbaasde hij zich erover dat hij brandweerlieden dood hout had zien weghalen. “Dit had al weggehaald moeten zijn”, zei hij. Zowel experts bij de brandweer als wetenschappers hebben Trumps stelling onderuit gehaald.

Airborne laser attacks

Trump bezoekt vandaag het rampgebied in Noord-Californië, waar ook het zwaar getroffen Paradise ligt. Het stadje van 27.000 inwoners is grotendeels door het vuur verwoest. In Paradise en twee naburige county’s zijn bijna tienduizend huizen vernield, 52.000 mensen raakten dakloos.

Op het internet zijn de meest fervente aanhangers van Trump ondertussen een nieuwe samenzweringstheorie aan het verspreiden: de branden zijn met opzet veroorzaakt met “airborne laser attacks” die een pad moeten effenen voor het traject van een hogesnelheidstrein door Californië.

Video’s die de samenzweringstheorie promoten zijn al honderdduizenden keren bekeken op sites zoals YouTube. “Bosbranden kunnen geen stalen balken smelten”, schreef de extreem-rechtse media-adviseur Mike Tokes bijvoorbeeld in een virale reeks tweets. Hij alludeerde daarmee op foto’s van de ramp, waar te zien is hoe het vuur auto’s en andere constructies vernielde.

Het idee dat de branden zijn veroorzaakt – door lasers op vliegtuigen dus – om plaats te maken voor een spoorlijn berust hoofdzakelijk op een afbeelding die de door brand beschadigde gebieden wil vergelijken met de lay-out van een toekomstig hogesnelheidsspoorwegsysteem in Californië.

Misleidend

De afbeelding is ongelooflijk misleidend. Zo verwart ze brandadviesgebieden met de nu daadwerkelijke verbrande gebieden. En ook het traject van de spoorlijn blijkt een achterhaald te zijn, want volgens het meest recente spoorplan loopt die anders.

Het idee van krachtige lasers die zijn gebruikt om valse bosbranden te maken is al eerder opgedoken, in een video uit 2017 bijvoorbeeld, toen ze in Californië ook met zware natuurbranden kregen af te rekenen. In die clip, die honderdduizenden views heeft ontvangen, “analyseert” een naamloze verteller een afgebrand fastfoodrestaurant.

“Is dit het resultaat van directe energiewapens?”, zegt de verteller. “Het antwoord is zeer waarschijnlijk ja.” Als bijkomend “bewijs” worden video’s en foto’s getoond die sommige gebouwen laten zien die volledig zijn vernietigd door het vuur, terwijl andere gebouwen vlakbij er prima uitzien. Dus, laserwapens.

Ook dat laatste duikt weer op: “Enkele huizen werden afgebrand zonder schade aan naburige huizen. Kan iemand dit uitleggen?” wordt getweet. Backers van de lasertheorie hebben ook foto’s aangehaald die metaalplassen rond verschroeide auto’s tonen als bewijs dat lasers achter de vuren zitten. Foto’s van de zwembaden van gesmolten metaal hebben zich verspreid op Instagram, Facebook en Twitter, als “bewijs” dat het om een ​​laseraanval ging.

Wetenschappers zeggen nochtans dat lichtere metalen die in bijvoorbeeld auto’s worden gebruikt wel degelijk door natuurbranden gesmolten kunnen worden.

Meer
Lees meer...