N-VA blijft zich in het middelpunt van de discussie zetten. Nu is het aan Siegfried Bracke om de aandacht te trekken rond werkloosheid: “Werklozen met een langlopende uitkering, dat is voor de vakbond een zeer stabiele bron van inkomsten”, schreef hij op zijn website. ABVV, ACV, CD&V en sp.a, allemaal reageren ze woest.
Was het de slechte peiling in Oost-Vlaanderen voor Siegfried Bracke? Volgens de laatste cijfers zou zijn N-VA ‘maar’ een dikke 25 procent halen, wat meteen een daling van 3 procent is ten opzichte van 2010.
“Wie betaalt en wie wordt betaald?”
Feit is dat Bracke er op zijn website stevig ingaat, als het over werklozen gaat. “In de Amerikaanse journalistieke traditie moet je je altijd eerst afvragen wie betaalt en wie betaald wordt. Hier is dat dus de vakbond. Want die betaalt de werklozen uit, en krijgt daar een aardige vergoeding voor. En ja, het kan ook via een neutrale Hulpkas. Maar die wordt paritair mee bestuurd door… de vakbonden”, zo schrijft hij.
“Anders gezegd: werklozen met een langlopende uitkering, dat is voor de vakbond een zeer stabiele bron van inkomsten. En welk bedrijf of organisatie is niet op zoek naar een zekere, niet aflatende inkomstenstroom? Om u een idee te geven van de hoegrootheid: het bedrag waar het hier over gaat, komt overeen met de omzet van de complete Vlaamse boekensector…Ik vrees dat dat de enige reden is dat de twee partijen met de grote zuilen dit systeem verdedigen als leeuwen”, zo zegt hij. Vanmorgen verdedigde ook Jan Jambon in het Kiescafe van Radio 1 die redenering nog eens.
En inderdaad… iedereen boos
Veel meer was er inderdaad niet nodig om iedereen woest te krijgen. “Dit is zo doorzichtig”, reageert Marc Leemans, de baas van de christelijke vakbond ACV. “N-VA wil gewoon de aandacht afleiden van wat ze van plan is met de 180.000 werklozen, waarvan ze de uitkering wil schrappen. Wat met vakantiekassen of de kinderbijslagfondsen die door werkgevers georganiseerd worden? De vakbonden werken goedkoper dan de Hulpkas en aan een niet kostendekkende vergoeding”, zegt Leemans. “Dat van die aardige vergoeding ontken ik met klem.” Gisterenavond al in Terzake had ook CD&V-voorzitter Wouter Beke geen goed woord over voor Bracke: “Populisme ten top.”
“Bijzonder pijnlijk van Bracke”
In het Kiescafe van Radio 1 gaf ook sp.a-voorzitter Bruno Tobback zijn mening: “Ik ken bijzonder weinig, of zelfs geen werklozen die niet liever een job zouden hebben. Het is bijzonder pijnlijk dat Siegfried Bracke hierop inspeelt. Die beeldvorming is echt krom. (…) En de hele discussie van wie dat uitbetaalt, dan ben je niet bezig met de echte problemen die mensen meemaken. Zoals elke dienstverlening is er een prijs te betalen. Wat bij ons via mutualiteiten betaald wordt, is goedkoper qua service dan zorgverzekeraars in Nederland.”
Gisteren al het ABVV
Bij het ABVV lusten ze Bracke ondertussen wel rauw. Topvrouw Caroline Copers verdedigt het systeem van uitbetaling via de vakbond. “De expertise die we daarin hebben opgebouwd, maakt dat wij efficiënter en goedkoper werken dan de Hulpkas. We worden bovendien zeer sterk gecontroleerd door de RVA. Wij begeleiden werkzoekenden, wij geven opleiding aan langdurig werklozen.”
Binnen het ABVV wordt ondertussen fel actie gevoerd tegen de N-VA, met onder meer affiches als deze:
Kritiek op N-VA-beeld van werklozen
Uitgerekend nu komt N-VA ook met een grappig bedoeld filmpje, waarin een wel heel clichématig beeld van werklozen wordt gegeven door Marc Descheemaecker, de ex-NMBS-baas. Onder andere Freya Van den Bossche (sp.a) reageerde woest: