Breekt dit Antwerpse district het cordon sanitaire? Voormalige Vlaams Belangster zit ‘onafhankelijk’ in raad

Breekt dit Antwerpse district het cordon sanitaire? Voormalige Vlaams Belangster zit ‘onafhankelijk’ in raad

In het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo valt vlak voor 2018 nog een coalitie uit de lucht. N-VA en CD&V zullen er samen zetelen, met de hulp van een zelfstandig lid. An Van Uffelen stond nochtans op de lijst van Vlaams Belang en is daarvoor ook verkozen, maar door uit de partij te stappen, wordt het cordon sanitaire officieel niet verbroken.

Het was moeilijk coalitievormen voor de districtsraad in Berendrecht-Zandvliet-Lillo.De zetelverdeling lag er als volgt: 15 zetels, 6 voor N-VA, 4 voor Vlaams Belang, CD&V haalt er 1 en PRO2040, waarin vooral voormalige sp.a-ers zitten, haalt er 4. De logische coalitie: CD&V-N-VA, komt dus een zetel tekort. Maar een samenwerking met PRO2040, ligt moeilijk.

Het Ninove-scenario

En dus is het een Ninove-scenario: zonder Vlaams Belang gaat het niet, mét Vlaams Belang breekt het cordon sanitaire. Nadat N-VA in Ninove alle zeilen moest bijzetten om toch in de oppositie te blijven en niet met Forza Ninove samen te werken, leek het ook onwaarschijnlijk dat die coalitie met Vlaams Belang er zou komen in de BeZaLi-districtzone.

Lees hier ons eindejaarsinterview met Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang.

Dus gebeurde er wat ook in Ninove gebeurde, maar in de omgekeerde richting. In Oost-Vlaanderen koos een N-VA-verkozene, Joost Arents, ervoor om toch met de overige partijen, SAMEN en Open Vld in zee te gaan, en die werd prompt uit de partij gezet. In Antwerpen heeft Van Uffelen beslist om ontslag te nemen bij haar partij om als onafhankelijke te zetelen. Ze krijgt geen schepenmandaat, maar zal wel in de raad zitten.

Cordon sanitaire verbroken?

Blijft de vraag: wordt daarmee het cordon sanitaire gebroken? Er zou waarschijnlijk niet zoveel ophef zijn over Van Uffelen als ze, zo schrijft Gazet Van Antwerpen, geen sms’je had gestuurd naar een partijlid. Volgens de krant stond daarin dat Van Uffelen beweert dat “Vlaams Belang altijd dé partij zal zijn voor haar.”

Vandaag ontkent Van Uffelen dat bericht in alle talen. “Ik ontken formeel dat ik dit zo gezegd heb. Vlaams Belang is voor mij niet dé partij. Anders was ik er wel blijven zitten”, klinkt het opnieuw bij Gazet Van Antwerpen. Maar de politieke twijfel is gezaaid: is Van Uffelen alleen opgestapt om formeel het cordon niet te moeten breken?

Intussen reageerde Kris Peeters (CD&V) al dat hij met zijn partij zal kijken wat er precies in de districtsraad gebeurd is. Volgende week wordt daarover vergaderd en Peeters benadrukte al dat “CD&V niet samenwerkt met extremistische partijen.” Wat CD&V betreft is het cordon dus nog niet gebroken, maar of dat ook de perceptie van het grote publiek wordt, valt nog af te wachten.

Gesponsorde artikelen