Brexit lijkt Britten te gaan ruïneren

Een handelsakkoord op maat met de EU, het Brexit-scenario waar de regering van premier Theresa May de voorkeur aan geeft, gaat de Britse schatkist jaarlijks ongeveer 46 miljard euro kosten. Bij twee van de drie andere scenario’s komen nog hogere kosten kijken.

Winnen is er sowieso niet bij: elk van de vier scenario’s die de regering May bekijkt voor de uittreding uit de Europese Unie zal de Britse belastingbetaler tientallen miljarden euro’s per jaar kosten.

Dat blijkt uit een analyse door de denktank Global Future, onder leiding van economie-professor Jonathan Portes van King’s College in Londen.

De onderzoekers berekenden dat het scenario waar de regering van premier Theresa May de voorkeur aan geeft, een handelsakkoord op maat met de EU, de Britse schatkist jaarlijks 46 miljard euro gaat kosten. Tegen 2033 zou aan de Brexit zo al een prijskaartje van bijna 700 miljard hangen.

Dat is 885 miljoen euro per week. Da’s een heel ander plaatje dan wat de voorvechters in hun campagne die leidde tot de Brexit beweerden: hun belangrijkste argument/slogan was dat met een Brexit de Britten 400 miljoen euro per week zouden besparen.

Noors scenario is goedkoopste

Bij twee van de drie andere scenario’s komen trouwens nog hogere kosten kijken. Een vrijhandelsakkoord vergelijkbaar met dat tussen Canada en de EU zal jaarlijks 66 miljard euro kosten. Als er geen handelsakkoord komt, kost dat de Britten jaarlijks zelfs 94 miljard euro.

Een regeling zoals we in de EU hebben met Noorwegen, is de beste; dat zou de Britse schatkist “maar” 20 miljard euro per jaar kosten. Voor zo’n vrijhandelsverdrag met de EU, zouden de Britten dan wel moeten voldoen aan de Europese economische regels, en dat lijkt politiek niet op tafel te liggen in Londen momenteel.

Nieuwe nederlaag voor Theresa May

Theresa May leed gisteren opnieuw een gevoelige nederlaag in het Hogerhuis. Een meerderheid stemde daar opnieuw voor een aanpassing van de wet over het vertrek uit de EU. Daardoor kan Groot-Brittannië toch lid blijven van de Europese douane-unie, terwijl May daar juist uit wil stappen.

Het voorstel van de oppositie om de vertrekwet aan te passen, kreeg steun van enkele conservatieven. Het Lagerhuis kan in een later stadium de aanpassing weer teniet doen.

De douane-unie zorgt er voor dat er geen fysieke grenzen tussen de landen van de EU zijn. Deel uitmaken van die unie is belangrijk voor onder meer de handel en het vrij verkeer van mensen.

Meer
Lees meer...