Britse regering wil vandaag cruciale stemming over brexit: dan toch deze maand nog uit EU?

De Britse regering wil vandaag opnieuw het parlement laten stemmen over de brexit-deal. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab is er zelfs van overtuigd dat de deal voldoende steun zal krijgen. Dat schrijft onder meer de krant The Guardian. De Britse premier Boris Johnson stelde de stemming over de brexit-deal afgelopen weekend uit. Het parlement stemde dat Johnson de EU om uitstel van de brexit moet vragen, maar de Britse premier zei dat hij dat niet zal doen. Zoals de kaarten nu liggen, moeten de Britten de EU verlaten op 31 oktober.

epa

Het Britse parlement besliste afgelopen zaterdag om de stemming over de brexit-deal uit te stellen. Het parlement nam ook het Letwin-amendement aan. Dat wil zeggen dat Johnson verplicht is om aan de EU een uitstel van de brexit aan te vragen. Johnson liet echter al weten dat hij dat niet zal doen. “Ik ga niet over uitstel onderhandelen met de EU”, zei Johnson letterlijk.

De deadline van de brexit blijft voorlopig dus op 31 oktober staan. “De regering gaat door met haar inspanningen om de brexit-deal goedgekeurd te krijgen, ondanks een grote tegenslag”, zegt Johnson in The Guardian.

Afgelopen weekend kwamen heel wat Britten op straat om een nieuw brexit-referendum te eisen.

Kantje boord

Brits minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zegt dat hij ervan overtuigd is dat de deal genoeg steun zal krijgen in het parlement en dat de brexit dus nog deze maand zal kunnen ingaan. Uit een analyses van The Guardian blijkt dat dat ook effectief mogelijk is. Zo zouden 320 parlementsleden voor de deal stemmen en 317 tegen. Dat het vandaag spannend wordt in Westminster is dus een understatement.

Jacob Rees-Mogg, die de regering vertegenwoordigt in het parlement, maakte al duidelijk dat de regering op maandag een nieuwe stemming wil. Parlementsvoorzitter John Bercow moet echter nog officieel ingaan op dat verzoek. De Europese Commissie laat alvast weten dat het zo snel mogelijk geïnformeerd wil worden van de beslissing van Londen.

Als de stemming vandaag niet doorgaat, wordt die dinsdag verwacht.

(Noord-)Ierse kwestie

De DUP, de cruciale coalitiepartner van de Conservatieven, blijft fel tegen de deal die Johnson met de EU sloot. “Deze deal betekent niet brexit voor heel het Verenigd Koninkrijk”, klinkt het bij de DUP. Volgens hem walst de premier met zijn nieuwe deal door het Goedevrijdagakkoord. Dat is het vredesakkoord dat een einde maakte aan de decennialange gewapende strijd tussen de katholieken en protestanten in Noord-Ierland.

De DUP kan zich niet vinden in de zogenaamde backstop, die in de brexit-deal opgenomen is. Dat wil zeggen dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de douane-unie met de EU. Zo hoopt men een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland te vermijden.

De DUP is er echter als de dood voor dat Noord-Ierand in de douane-unie blijft. Als het VK zonder deal uit de EU stapt, komt er nochtans wel een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Ook daar kan de DUP en de grote meerderheid van de Britse politici zich niet in vinden.

Meer
Lees meer...