Left Right
scrollTop top

Britse premier May kondigt jaar na Brexit-referendum verrassend nieuwe verkiezingen aan, pond stijgt meteen


Britse premier May kondigt jaar na Brexit-referendum verrassend nieuwe verkiezingen aan, pond stijgt meteen

De Britse premier Theresa May heeft nieuwe verkiezingen aangekondigd. Tijdens een verrassende persconferentie in Downing Street liet ze weten dat de Britten op 8 juni opnieuw naar de stembus zullen trekken. May zegt dat het land “zekerheid, stabiliteit en sterk leiderschap” nodig heeft na het referendum over de Brexit. Het pond is meteen gestegen.

Het Britse Lagerhuis moet wel nog akkoord gaan, daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig in het parlement. Premier May legt een motie over het vervroegen van de verkiezingen morgen voor aan het parlement.

May hoopt na de verkiezingen een groter mandaat te krijgen voor de Brexit. Nu heeft haar Conservatieve Partij slechts een kleine meerderheid in het Lagerhuis.

Geen eenheid

Een groot deel van de oppositie is tegen een Brits vertrek uit de EU. May zegt te veel tegenstand van politieke partijen te ervaren om voor een succesvolle Brexit te zorgen.

Volgens May verzwakt die verdeeldheid binnen de Britse politiek de onderhandelingspositie met Brussel. “Er moet eenheid zijn in Westminster, maar die is er niet”, zei May.

Dat politieke spel zal naar eigen zeggen zonder verkiezingen doorgaan. Zo heeft de partij Labour de afgelopen weken gedreigd om tegen een eventueel akkoord met de Europese Unie te stemmen.

De verwachting is nochtans dat het socialistische Labour zal instemen met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Ommezwaai

Eerder sloot May vervroegde verkiezingen nog uit. Ze zegt de verkiezingen nu “met tegenzin” uit te schrijven, “maar de strijd met overtuiging aan te gaan”.

Ze is naar eigen zeggen van gedachten veranderd omdat Groot-Brittannië sterk en stabiel leiderschap nodig heeft.

De volgende parlementsverkiezingen stonden normaal gepland voor 2020.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…