Brusselse jongeren hebben weinig vertrouwen in de politiek en de media. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB. Het geloof in leerkrachten, politie en justitie is wel nog groot. Het onderzoek werd gevoerd bij 1.744 leerlingen van het vierde middelbaar. Die kwamen zowel uit scholen van het Nederlandstalig als van het Franstalig onderwijs in het Brussels gewest. De afgelopen maanden waren er regelmatig spanningen tussen Brusselse jongeren en de politie.
Het leek de onderzoekers een goed idee om te vragen naar het vertrouwen van de jongeren in de instellingen gelet op de recente spanningen tussen de Brusselse jeugd en de politie.
De ondervraagde 1.744 jongeren bleken vooral vertrouwen te hebben in leerkrachten (61,3 procent), politie (64,1 procent) en justitie (68,6 procent).
Ze bleken tegelijkertijd heel weinig vertrouwen hebben in voornamelijk media (30,5 procent) en politiek (39,1 procent).
Vertrouwen in democratie
“Dit illustreert dat het onderwijs een belangrijke rol kan spelen in het bevorderen van democratische houdingen en burgerschap bij jongeren”, reageert VUB-onderzoekster Elly Mansoury in de Mediahuis-kranten.
Volgens de VUB-onderzoekers tonen deze resultaten aan dat een laag vertrouwen in de formele instellingen leidt tot een groter gevoel van antidemocratie. Zo is 40,5 procent van de ondervraagde jongeren akkoord met de stelling dat “de democratie maar een dekmantel is voor de macht van de rijken”.
Daarnaast bleken nog een aantal factoren, zoals etniciteit en onderwijsachtergrond, de resultaten te beïnvloeden. Leerlingen uit TSO en BSO bleken minder vertrouwen te hebben in de instellingen. Ook gaven Brusselse leerlingen van Marokkaanse of een andere Afrikaanse origine aan in bijna alle instellingen significant minder vertrouwen te hebben.