Wie tegenwoordig aan Zuid-Korea denkt, denkt – afhankelijk van zijn of haar interesses – waarschijnlijk al snel aan BTS of aan de gamer Faker. Zij worden in eigen land en ver daarbuiten gelauwerd, maar door de verplichte legerdienst zou hun carrière binnenkort onderbroken worden. Tenzij een nieuwe uitzondering in de wet daar een stokje voor steekt.
De tijden van verplichte legerdienst liggen in België ver achter ons, maar voor Zuid-Koreaanse mannen is het nog steeds de realiteit. Elke man moet daar dus voor z’n 28ste z’n legerdienst van minstens 21 maanden volbrengen, al zou er voor sommigen nu een extra uitzondering komen.
Legerdienst
Zuid-Korea is een van de weinige landen waar er nog een verplichte legerdienst is. Die houdt in dat elke man tussen de 18 en de 28 jaar oud verplicht naar het leger moet. Die legerdienst duurt minstens 21 maanden (bij het leger of de Marine Corps) en maximum 36 maanden (voor dienst als arts, advocaat, dierenarts of deskundige onderzoeker). Na de legerdienst moeten mannen voor de periode van zes jaar elk jaar nog enkele dagen militaire training volgen.
Op dit moment zijn er al enkele uitzonderingen van kracht. Die gelden voor bekroonde violisten, pianisten en balletdansers, maar ook voor olympische medaillewinnaars en gouden medaillewinnaars op de Asian Games. Wie een medaille won voor Zuid-Korea moet amper vier weken militaire training ondergaan. Ze moeten wel net zoals alle andere Zuid-Koreaanse mannen de jaarlijkse trainingen volgen. Onlangs maakte de voetballer Son Heung-min hier nog gebruik van. Son speelt bij de Britse ploeg Tottenham Hotspur, maar won in 2018 goud op de Asian Games, waardoor hij een verkorte legerdienst kon volgen.
Uitzondering voor “nationale schatten”
Maar nu komt er dus een wetsvoorstel voor meer uitzonderingen op de regel. Het zou daarbij niet gaan om een verkorte legerdienst, maar wel om een uitstel. Waarbij bepaalde mannen hun legerdienst tot twee jaar kunnen uitstellen. Het gaat om een voorstel van congreslid Jeon Yong-gi, waarbij het vooral gaat om de leden van de K-popgroep BTS en de gamer Faker. Voor wie de tijd begint te dringen.
Het kabinet van Jeon geeft het volgende statement. “Met dit voorstel willen we de elite in de cultuur of kunstwereld de kans geven om hun verplichte legerdienst uit te stellen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld BTS of Faker, die een award hebben ontvangen van de minister van cultuur, sport of toerisme.” Dat uitstel zou twee jaar zijn en de bovengrens dus verplaatsen van 28 tot 30 jaar.
Waarom BTS en Faker?
De twee namen die dus genoemd worden in het wetsvoorstel zijn BTS en Faker (Lee Sang-hyeok). En die zijn niet willekeurig gekozen. De twee hebben namelijk al heel wat gedaan voor hun land en hebben Zuid-Korea opnieuw op de wereldkaart gezet. BTS doet dat door aan de lopende band records te breken in de muziekindustrie en zo uit te groeien tot de grootste boysband van het moment. Faker aan de andere kant werd drie keer wereldkampioen League of Legends en kan nog zeker enkele jaren meedraaien in de wereldtop van de eSports.
Maar zowel voor BTS als voor Faker zou de legerdienst voor problemen kunnen zorgen. Alle zeven leden van BTS en Faker moeten hun legerdienst nog uitvoeren. En die zou dus een pauze betekenen in hun carrière. Voor Faker zou het zelfs al eerder voor problemen kunnen zorgen. Op dit moment is Faker 24 jaar oud en heeft hij dus nog 4 jaar tijd voor hij aan zijn legerdienst moet beginnen. Maar volgend jaar kan hij al te maken krijgen met de maatregelen rond de legerdienst. Koreaanse mannen die ouder zijn dan 25 en hun legerdienst nog niet gedaan hebben, mogen namelijk enkel reizen naar het buitenland onder strikte voorwaarden. Zodat ze die reis niet zouden kunnen gebruiken om te vluchten van hun legerdienst. Doordat het WK League of Legends plaatsvindt in China, zou Faker dus mogelijk niet kunnen deelnemen. Tenzij hij van de wet een uitzondering krijgt.