De bubbel vergroten en voltijds contactonderwijs in het middelbaar: wat ligt er op de tafel van het Overlegcomité?

Na een Overlegcomité met weinig nieuws afgelopen vrijdag, zitten de verschillende regering nu vrijdag opnieuw samen om eventuele versoepelingen te bespreken. We moeten echter geen grootse aankondigingen verwachten.

Laten we het eerst over cijfers hebben. Afgelopen vrijdag werd de drempel van 200 ziekenhuisopnames overschreden. De deskundigen zagen daarin het begin van een derde golf. Gelukkig is die voorspelling niet uitgekomen. Als het aantal ziekenhuisopnames met 20 procent stijgt, hebben we het over gemiddeld 150 opnames per dag. Het aantal gevallen is ook met 6 procent gestegen, maar het aantal sterfgevallen is met 18 procent gedaald, tot 25 sterfgevallen gedurende de afgelopen 7 dagen.

Geen wonderen en geen dramatisering. Daarom zouden verscheidene maatregelen die vorige week werden overwogen, deze vrijdag kunnen worden doorgevoerd. Zo gaan er stemmen op om de befaamde buitenbubbel te vergroten van 4 tot 8 personen.

Pasen

De hoogste prioriteit is en blijft wel onderwijs. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) herhaalde dit vanochtend nog eens op La Première. Hij noemde de opening van de universiteitscampussen medio maart en voltijds contactonderwijs voor de leerlingen van de tweede en derde graad van het middelbaar.

De paasvakantie zal essentieel zijn. Tot dan mogen geen belangrijke maatregelen worden versoepeld. Er wordt nog steeds gesproken over de opheffing van het verbod op niet-essentiële reizen tegen eind maart, en een opening van de horeca en de cultuursector in het beste geval in april, in het slechtste geval in mei. De MR en de N-VA dringen erop aan om de bubbel van contacten binnenin uit te breiden, maar er is niets veranderd sinds de gespannen besprekingen van vorige week. Politici zijn nu zeer voorzichtig om mensen valse hoop te geven, zoals vorige week.

Lees ook:

(tb)

Meer
Lees meer...