Builenpest steekt kop op in Mongolië en China: preventieve quarantaine

In de Chinese regio Binnen-Mongolië is een mogelijk geval van builenpest ontdekt. De lokale gezondheidsautoriteiten van Bayan Nur hebben maatregelen genomen om een epidemie te voorkomen. De bevolking van de stad moet zichzelf beschermen tegen besmetting, onder andere door door niet te jagen of vlees te eten van knaagdieren. Die kunnen de pestbacil via vlooien overdragen. Er wordt in de eerste plaats gedoeld op marmotten.

Bayan Nur

Enkele dagen geleden raakten in het westen van Mongolië, over de grens met China, twee mensen geïnfecteerd met de builenpest. Dat gebeurde in de buurt van de stad Chovd, niet ver van de grens met Rusland. Het gebeurt wel vaker dat de builenpest er de kop opsteekt, maar de Russische krant The Moscow Times meldt dat één patiënt er zeer slecht aan toe is. Er zijn dan ook mensen in quarantaine geplaatst.

De autoriteiten van de Chinese stad Bayan Nur hebben daarom aan de bevolking gevraagd om maatregelen te nemen om een besmetting met de builenpest tegen te gaan.

Zwarte dood

In de middeleeuwen stond de builenpest bekend als de Zwarte Dood. Het gaat om een enorm besmettelijke ziekte waaraan mensen ook vandaag de dag nog kunnen sterven. De verspreiding gebeurt via knaagdieren, zoals ratten en marmotten.

Van 1346 tot 1353 stonden Europa, Afrika en Azië in brand door de uitbraak van de pest. Hedendaagse onderzoekers vermoeden dat de bacterie Yersinia pestis over continenten verspreid werd door vliegen die op ratten leefden. Vooral de onhygiënische stadscentra waren destijds ideaal om het virus te verspreiden. In die jaren stierven 75 tot 200 miljoen mensen aan de builenpest.

De pest komt in China nog steeds voor, maar een echte uitbraak gebeurt bijna nooit. Tussen 2009 en 2018 raakten in China 26 mensen besmet van wie er 11 omkwamen. In Europa komt de pest vandaag de dag niet meer voor.

(De 10 meest gruwelijke pandemieën in de geschiedenis van de mens.)

Meer
Lees meer...