ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, heeft laten weten dat het geen intentie heeft om TikTok te verkopen. De Verenigde Staten willen de app verbieden, tenzij er een Amerikaanse overnemer wordt gevonden. Maar TikTok lijkt niet te gaan toegeven aan dat laatste.
Eerder deze week stemde de Amerikaanse Senaat in met een wet die TikTok in zijn huidige vorm verbiedt. De wet werd ook ondertekend door de Amerikaanse president Joe Biden. Hierdoor krijgt ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok nog maximaal een jaar de tijd om de Amerikaanse tak te verkopen. Maar dat lijkt het niet van plan te zijn.
Ban or sell
De wet wordt ook de ban-or-sellwet genoemd, aangezien ByteDance twee opties heeft. Ofwel verkoopt het de Amerikaanse tak van TikTok aan een Amerikaans bedrijf, ofwel wordt de app volledig geband in de Verenigde Staten. ByteDance heeft nu 270 dagen, die mogelijk verlengd kunnen worden tot één jaar, om de Amerikaanse tak te verkopen. Gebeurt dat niet, dan wordt de app over precies een jaar verwijderd uit de App Store van iOS en de Google Play Store van Android.
ByteDance kan nog in beroep gaan tegen de wet van de Amerikaanse Senaat en dat lijkt het ook van plan te zijn. Volgens het Chinese bedrijf gaat het namelijk om een ongrondwettelijk verbod omdat het de vrijheid van meningsuiting schendt.
Geen verkoop
Eerder deze week berichtte de techwebsite The Information dat ByteDance op zoek was naar een overnemer in de Verenigde Staten, waarbij ze hun algoritme nog wel zouden behouden. Dit algoritme is het grootste pijnpunt voor ByteDance. TikTok gebruikt namelijk een speciaal algoritme, dat tot op heden geheim is en waardoor het moeilijk is om een succesvolle kopie van TikTok te maken. De grootste reden om de Amerikaanse tak van TikTok niet te verkopen, is dan ook omdat het algoritme dan vrijgegeven zou moeten worden. Maar volgens The Information kon ByteDance TikTok dus verkopen zonder het algoritme.
Maar nu laat ByteDance weten dat dit niet waar is. Op het sociale medium Toutiao (dat ook tot hun portefeuille behoort) deelde het bedrijf een screenshot van de titel van het artikel met daarop een stempel met “Vals gerucht”. ByteDance legt daarbij uit dat het geen plannen heeft om TikTok te verkopen.
ByteDance gaf al meer uitleg over de structuur van TikTok. Zo zou 20 procent van TikTok in handen zijn van de Chinese oprichter van ByteDance. 60 procent behoort toe aan institutionele investeerders, waaronder ook Amerikaanse investeringsbedrijven. De overige 20 procent is in handen van de medewerkers van TikTok. ByteDance liet ook al weten dat drie van zijn vijf bestuursleden Amerikaans zijn.