Cactusfestival voegt schoon volk toe: Richard Ashcroft, Sophia en Rhye geven exclusieve concerten

Cactusfestival voegt schoon volk toe: Richard Ashcroft, Sophia en Rhye geven exclusieve concerten

Tot nu toe bleef de affiche van Cactusfestival 2017 wat onder onze verwachtingen, maar het was te verwachten dat de organisatie nog op één en ander zat te broeden. De volgende zes toevoegingen maken het festival meteen weer één van de favorieten voor de zomer.

Alle info en tickets via de site van het Cactusfestival.

1. Richard Ashcroft (vrijdag 7 juli – exclusief concert)

Richard Ashcroft groeide uit tot een icoon van de Britpop als frontman van The Verve en schreef handenvol tijdloze nummers zoals Bitter Sweet Symphony en The Drugs Don’t Work. The Verve ging uit elkaar, jwam weer bij elkaar en ging weer uit elkaar, maar daartussen in had Ashcroft al een mooie solocarrière uitgebouwd.

Zijn solowerk moest nauwelijks onderdoen voor al dat moois met The Verve en nummers als Music Is The Power en Break The Night With Colour werden hoogtepunten binnen zijn al omvangrijke oeuvre. Na een stilte van meer dan vijf jaar en een frisse kapbeurt – zijn typerende halflange coupe moest eraan geloven – bracht Ashcroft recent zijn vierde soloalbum ‘These People’, met daarop onder andere de knappe single This is How it Feels uit.

Richard Ashcroft heeft ook persoonlijk geholpen bij het samenstellen van de band die een zekere Liam Gallagher binnenkort mee de hort op neemt. Wat dat wordt, is nog even afwachten, maar dat het concert van Ashcroft grote klasse zal worden, dat is nu al boven alle twijfel verheven.

2. Michael Kiwanuka (vrijdag 7 juli)

Sinds Michael Kiwanuka in 2012 wekenlang in de hitlijsten kampeerde met Home Again en het schitterende jazzy Tell Me A Tale ging het voor de Britse singer-songwriter met Oegandese roots nog verder loodrecht omhoog. Met het nieuwe album ‘Love And Hate’ zocht hij het experiment op en overtrof hij zichzelf.

Michael Kiwanuka maakte met Black Man In A White World zijn eigen versie van Say It Loud, I’m Black And I’m Proud, bijna vijftig jaar na James Brown en in een wereld met evenveel noodzaak aan zulke songs als toen.

De pareltjes struikelen over elkaar op ‘Love And Hate’, Michael Kiwanuka heeft zichzelf heruitgevonden. Nu al.

3. Het Zesde Metaal (vrijdag 7 juli)

Ja, het was te verwachten dat Bazart vorige week de MIA-kamer zou leegroven, maar Het Zesde Metaal kon toch meer dan verdienstelijk aanklampen.Wannes Cappelle won de MIA voor auteur/componist en voor hun plaat ‘Calais’ mochten ze zelfs de felbegeerde MIA voor Beste Album komen ophalen, een prijs die ze wonnen terwijl onder andere ook Bazart en Warhaus tussen de genomineerden stonden.

‘Calais’ is dan ook een absolute prachtplaat. De single Naar De Wuppe – een song over hoop in een stilaan hopeloze wereld – lijkt de deur te hebben geopend naar een groter publiek: ook Studio Brussel is nu eindelijk mee. De zinderende elektronica is een verrijking voor de wereld van Het Zesde Metaal en de strijkersarrangementen van Tom Pintens geven de songs nog meer emotionele diepgang.

Het Zesde Metaal strooit met persoonlijke verhalen en trefzekere karakterschetsen, klinkt bij momenten heftig, confronterend en behoorlijk wrang. Maar je voelt dat het vijftal al enige kilometers op de teller heeft staan en dat de band de perfecte muzikale evenknie is geworden van zijn geweldige teksten.

4. Rhye (zaterdag 8 juli – exclusief concert)

De warme indie r&b van het Canadees/Deense duo Rhye drapeert zich als een satijnen laken over haar luisteraars en sust alle pijn en zorgen met sensuele romantiek. Dertig seconden, zolang is er nodig om verliefd te worden op hun debuutplaat ‘Woman’, een ode aan de schoonheid van de vrouw. In 2013 was het één van onze favoriete platen van het jaar.

Ondertussen wachten we al enige tijd op een opvolger, maar tot het zover is, maar in tussentijd mogen ze nog eens komen opdraven met hun eerste boreling. Het moest maar zo’n pareltje niet zijn. Als er tijdens één optreden kinderen verwekt worden op Cactusfestival 2017, dan zal het tijdens dat van Rhye zijn.

5. Sophia (zondag 9 juli – exclusief concert)

Sophia is niet onze buurvrouw, maar wel nog steeds de band rond fulltime melancholicus Robin Proper-Sheppard.’.

Proper-Sheppard (ex-The God Machine) werpt zich al negen albums lang op als superbe songwriter. Na zeven jaar radiostilte kregen platgezongen paden zopas een vers laagje asfalt op het nieuwe ‘As We Make Our Way (Unknown Harbours)’. Grijs, jawel, maar absoluut robuust en overtuigend. Opgepast: tijdens zijn concerten houdt Proper-Sheppard zijn publiek in een duystere wurggreep en gaat het vah héél zacht naar héél hart en weer terug. Bereid je voor op brekende stukjes hart en daverende soundscapes.

6. Kevin Morby (zondag 9 juli)

Met dank aan het fantastische drieluik ‘Harlem River’, ‘Still Live’ en ‘Singing Saw’ kennen we Kevin Morby niet meer als ‘de bassist van Woods en The Babies’ maar als één van de aanvoerders van een nieuwe generatie all-American singer songwriters, samen met peers als Kurt Vile, Steve Gunn en Ryley Walker.

Voor ‘Singing Saw’ werd Morby beloond met de felbegeerde Best New Music-stempel van de toonaangevende muzieksite Pitchfork, die hem meteen vergeleek met het beste van Dylan en Leonard Cohen. Inclusief bakken charisma en een live act die de stenen uit de grond rockt!

Gesponsorde artikelen