Carlton uit ‘Fresh Prince of Bel-Air’ daagt ‘Fortnite’ voor de rechter voor zijn gekende dansje

Carlton uit ‘Fresh Prince of Bel-Air’ daagt ‘Fortnite’ voor de rechter voor zijn gekende dansje

Alfonso Ribeiro, beter bekend als Carlton uit ‘The Fresh Prince of Bel-Air’, daagt Epic Games voor de rechter. De producenten zouden zijn iconische dansje hebben gestolen om het te gebruiken in ‘Fortnite’. Ribeiro is niet de eerste, want ook rapper 2 Milly trok al naar de rechter omdat z’n dansje in ‘Fortnite’ werd gebruikt.

Het gaat over de ‘Fresh’-emote, die al van bij de lancering bekend stond als de ‘Carlton dans’. En de naam op zich is al een duidelijke verwijzing naar de show waar acteur Alfonso Ribeiro het dansje wereldberoemd maakte, The Fresh Prince of Bel-Air. Het dansje is al heel lang in de game opgenomen, maar de 47-jarige Ribeiro heeft nu pas besloten naar de rechter te stappen.

Iconische en kenmerkende dans

“Het is algemeen erkend dat de gelijkenis en het intellectuele eigendom van meneer Ribeiro foutief is toegeëigend door Epic Games in het meest populaire videogame ter wereld, Fortnite“, stelt David L. Hecht, de advocaat van Ribeiro, in een statement aan PEOPLE.

“Epic heeft recordwinsten gemaakt met downloadbare content in de game, waaronder emotes zoals ‘Fresh'”, gaat hij verder. “Maar Epic heeft hem voor het gebruik van z’n gelijkenis en z’n iconische intellectuele eigendom niet gecompenseerd en er zelfs zijn toelating niet voor gevraagd. Daarom vraagt meneer Ribeiro nu z’n eerlijk en redelijk deel van de winst die Epic heeft gemaakt en om het gebruik van de kenmerkende dans van meneer Ribeiro meteen te staken.”

Bekijk hieronder een vergelijking tussen de twee dansjes en oordeel zelf:

“Ze hebben die shit gejat!”

En Ribeiro is niet de enige. Zo daagde ook rapper 2 Milly Epic Games al voor de rechter voor het gebruik van z’n ‘Milly Rock’-dans. Het is echter heel moeilijk om wettelijk eigendom over zoiets als een dans te krijgen. Het gaat dan vaak over een copyrightclaim. De rapper zou volgens de entertainmentwebsite TMZ dan ook bezig zijn om het copyright op z’n dansje op te eisen. In de klacht die de rapper indiende, werd ook Ribeiro al vernoemd. Epic zou volgens het advocatenkantoor “Afro-Amerikaans talent uitbuiten in Fortnite door hun dansjes en bewegingen te kopiëren”.

Maar ook daar houdt het niet op. Ook Snoop Dogg, Chance the Rapper en Scrubs-acteur Donald Faison hebben al hun ongenoegen geuit over het gebruik van hun dansjes in de game. “Als je het dansje wil zien, moet je maar Fortnite spelen”, zei Faison toen hem op een reünie werd gevraagd om het dansje uit te voeren, “want ze hebben die shit gewoon gejat.” Hij bevestigde ook nog eens dat hij er nooit geld voor had ontvangen. “Ik heb geen geld gekregen. Dat denken jullie allemaal misschien. Is er iemand betaald? Neen. Ze hebben het gewoon gestolen en nu is het niet meer van mij!”

Meer weten over Fortnite? Lees dan hier alles wat je moet weten over dé game van het moment!

Gesponsorde artikelen