OpenAI stelt GPT-4 voor: nu al een revolutie voor ChatGPT

De firma OpenAI heeft niet eens gewacht op de conferentie van Microsoft op donderdag om GPT-4 officieel aan te kondigen, zijn nieuwe taalmodel dat bedoeld is om chatbots zoals ChatGPT aan de drijven.

Waarom is dit belangrijk?

Eind november heeft een relatief onbekende start-up de wereld op zijn kop gezet door het grote publiek ChatGPT, zijn generatieve kunstmatige intelligentie, ter beschikking te stellen. In enkele weken tijd had de technologie meer dan een miljoen gebruikers aangetrokken en kettingreacties veroorzaakt bij techreuzen die zich haastten om hun eigen generatieve AI bekend te maken. 

De essentie: OpenAI-medeoprichter Greg Brockman kondigde het nieuws aan op Twitter. De nieuwe versie wordt een “multimodaal model” dat de industrie opnieuw zou moeten revolutioneren.

Opgemerkt: GPT-4 is geen volwaardige generatieve AI, maar de onderliggende motor die chatbots en andere systemen kan voeden, zoals zoekmachines.

De details: de belangrijkste verbetering van dit “multimodale model” ten opzichte van ChatGPT – dat gebaseerd is op GPT-3,5 – is dat het in staat is om niet enkel teksten te schrijven, maar ook afbeeldingen te genereren. 

  • Het model kan een gedetailleerde beschrijving geven van afbeeldingen die het krijgt voorgeschoteld.
  • Bovendien verbetert dit nieuwe model ook de tekstgeneratie die steeds meer in de buurt komt van wat mensen op professioneel en academisch vlak kunnen produceren.
  • OpenAI heeft echter benadrukt dat de AI nog steeds “minder bekwaam is dan mensen in veel scenario’s van de echte wereld”.
  • Een poging om degenen gerust te stellen die in deze AI’s een bedreiging voor hun baan zien? Dat is mogelijk.

“Ik wil niet de indruk wekken dat we het redeneren of intelligentie hebben opgelost, wat we zeker niet hebben gedaan. Maar het is een grote stap voorwaarts ten opzichte van wat er al bestaat.”

Sam Altman, CEO van OpenAI, in een interview met de New York Times.

Belangrijk feit: ChatGPT maakt nu gebruik van GPT-4, maar deze verbeterde versie van de chatbot is alleen toegankelijk voor mensen die zich abonneren op de ChatGPT Plus-service, die 20 dollar per maand kost.

“In een informeel gesprek kan het onderscheid tussen GPT-3.5 en GPT-4 subtiel zijn. Het verschil wordt duidelijk wanneer de complexiteit van de taak een bepaalde drempel bereikt – GPT-4 is betrouwbaarder, creatiever en in staat om veel genuanceerdere instructies te hanteren dan GPT-3.5.”

OpenAI in een blogpost.

Vraag vanuit elke hoek

In enkele maanden tijd is OpenAI uitgegroeid tot een van de meest gevolgde technologiebedrijven ter wereld. Na de krachtige demonstratie van ChatGPT sprong Microsoft meteen op de kar, terwijl concurrent Google begon te beven. 

  • Op de markten heeft de technologie een enorme belangstelling opgewekt voor alles wat met AI te maken heeft. 
  • Het heeft ook de interesse van bedrijven in dit domein gestimuleerd. Sindsdien zijn er veel projecten ontstaan ​​of zijn ze de grootste prioriteit geworden. 
  • De lancering van een nieuw taalmodel, GPT-4, zal ongetwijfeld het imago van OpenAI opnieuw versterken en nieuwe investeerders en klanten aantrekken.
  • Het bedrijf is al begonnen met het verkopen van toegang tot zijn nieuwe creatie aan bedrijven en softwareontwikkelaars, zodat ze hun eigen applicaties kunnen maken op basis van dit taalmodel.

(as)

Meer
Lees meer...