FIFA en Chelsea openen onderzoek naar Enzo Fernández na racistische uitspraak

Chelsea heeft een interne disciplinaire procedure gestart naar aanleiding van een video waarin middenvelder Enzo Fernández betrokken zou zijn bij racistische uitlatingen. Het incident heeft geleid tot ophef en bezorgdheid binnen zowel de club als de bredere voetbalgemeenschap.

Afgelopen weekend won Argentinië de Copa América in een finale tegen Colombia. Dat ging achteraf natuurlijk gepaard met een groot feest bij de ploeg van Lionel Messi. In de bus naar het hotel deelde middenvelder Enzo Fernández zijn vreugde via een livestream op Instagram. Daar liep het mis toen de ploeg uit volle borst een lied begon te zingen waarin racistische uitspraken aan bod kwamen.

Franse ploeg

In de video die Enzo Fernández deelde is te horen hoe hij samen met Argentijnse teamgenoten zingt over het Frans voetbalelftal. Daarbij lijkt de focus vooral te liggen op het feit dat een groot deel van die spelers een dubbele nationaliteit hebben en ook voor een ander land hadden kunnen uitkomen. Al wordt dat feit in de song met heel wat minder respect bezongen.

De inhoud van de video heeft onmiddellijk tot verontwaardiging geleid bij heel wat spelers en fans. Bij Chelsea heeft Enzo Fernández meerdere Franse teamgenoten waarbij de song in het verkeerde keelgat schoot. Onder andere Axel Disasi, Malo Gusto en Wesley Fofana ontvolgden de Argentijn dan ook meteen op Instagram. Die laatste deed er nog een schepje bovenop met een post waarin hij de song en de video veroordeelt en het zelfs over “ongeremd racisme” heeft.

Reactie van de club

In een officiële verklaring heeft Chelsea nu laten weten dat ze zich bewust zijn van de beschuldigingen en dat ze de zaak zeer serieus nemen. “We hebben een interne disciplinaire procedure gestart om de omstandigheden van dit incident volledig te onderzoeken,” klinkt het. “Racisme en discriminatie horen nergens thuis, en wij zullen geen enkele vorm van dergelijk gedrag tolereren binnen onze organisatie.”

De uitkomst van de interne procedure zal bepalen welke stappen Chelsea verder zal ondernemen tegen Fernández. Dit kan variëren van een officiële waarschuwing tot strengere maatregelen zoals schorsing of zelfs contractontbinding, afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek. Ondertussen verontschuldigde de speler zich wel al.

Meer
Lees meer...