Left Right
scrollTop top

Chicago lost schokkende beelden die tonen hoe politieagent 13-jarige jongen doodschiet


Adam Toledo bodycam politieagent
© De 13-jarige Adam Toledo met zijn handen in de lucht kort voor de politieagent hem neerschiet – Bron: AP/Isopix

Autoriteiten van de Amerikaanse stad Chicago hebben beelden gelost van een body-camera waarop te zien is hoe een politieagent de 13-jarige jongen Adam Toledo neerschiet en doodt. Het incident dateert van twee weken geleden, maar de beelden zijn nu pas gelost.

De exacte omstandigheden rond de noodlottige dood van Adam Toledo in de nacht van 29 maart worden nog onderzocht. De politie was ter plaatse gekomen na een schietpartij waarbij de 21-jarige broer van de jongen werd opgepakt. De 13-jarige Adam zette het daarbij op een lopen en werd achtervolgd door een agent die later geïdentificeerd is als de 34-jarige Eric Stillman.

Wapen

In de videobeelden die nu gedeeld zijn door de stad Chicago zie je die de agent aan Toledo vraagt om te stoppen. Op het moment dat de jongen dat doet en zich omdraait met zijn handen omhoog schiet Stillman hem neer. De vakbond van de politie van Chicago beweert dat de agent schoot omdat de jongen een wapen bovenhaalde. Op de beelden is dat moeilijk uit te maken. Nabij het incident is wel een wapen gevonden, maar volgen de advocaat van Adam Toledo was hij niet gewapend.

“Ik ga niet ontkennen dat hij een wapen kan vastgehad hebben, maar op het moment dat hij neergeschoten wordt, had Adam geen wapen vast”, klinkt het bij Adeena Weiss-Ortiz, de advocaat van de familie. Timothy Grace, de advocaat die Stillman verdedigt, noemt de actie van de agent dat weer gerechtvaardigd. “Hij had geen andere keuze”, zegt hij in een reactie.

Protesten

De schokkende beelden van de door van de 13-jarige jongen zorgen voor veel ophef in de Verenigde Staten. De situatie is daar al gespannen door het proces tegen Derek Chauvin, de agent die George Floyd doodde door minutenlang met zijn knie op zijn nek te gaan zitten. In Chicago zijn geweldloze protesten aan de gang.

Bekijk de schokkende beelden van de bodycam


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…