Anti-Chinese partijen grote winnaars van verkiezingen in Hongkong na maanden van protesten

Na maanden van protesten in Hongkong behaalden de oppositiepartijen er een monsterscore bij de lokale verkiezingen. De partijen die tegen de inmenging van de Volksrepubliek China zijn, hebben dus de verkiezingen gewonnen. Meer dan 70 procent van de bevolking ging stemmen, een record. Het lokale bestuursniveau heeft weinig belang in Hongkong, deze verkiezingen waren dus vooral symbolisch.

De inwoners van Hongkong, een autonome, overwegend westersgezinde stadstaat binnen China, stemden afgelopen weekend over wie er de komende vier jaar in de districtsraden zetelt. De oppositie hoopte dat de bevolking massaal zou stemmen tegen de pro-Chinese kandidaten en dat is dan ook gebeurd. Dat meldt onder andere de BBC

De democratische anti-Pekingpartijen van de oppositie behaalden zo’n 390 van de 452 zetels, de pro-Chinese partijen moeten het doen met zo’n 60 zetels. Niemand had verwacht dat er zo uitgesproken tegen China gestemd zou worden. Er wordt verwacht dat dit verkiezingsresultaat een invloed zal hebben op wie de opvolger van Carrie Lam wordt. Dat zal volgens heel wat analisten een anti-Peking-democraat worden.

Reacties van oppositie en regeringsleider

epa

Regeringsleider Carrie Lam, die veel kritiek krijgt van de anti-Chinese activisten, ging ook stemmen. Ze zei toen tegen de pers dat het moeilijk was om de verkiezingen te organiseren en dat ze beloofde “intensiever te zullen luisteren” naar het lokale bestuur. Lam heeft nog niet gereageerd op de verkiezingsresultaten.

epa

Ook Joshua Wong, een 23-jarige Hongkongse student-activist, ging stemmen. Hij mocht niet deelnemen aan de verkiezingen. “Ze kunnen me uit de verkiezingen bannen, me opsluiten, maar dat zal me alleen maar aansporen om met nog meer volharding te strijden voor de toekomst”, zei hij tegen de pers.

Protest in universiteit

epa

Momenteel zijn er nog altijd tientallen studenten aanwezig op de campus van de technische universiteit. Die werd door de betogers gebruikt als uitvalsbasis. Het gebouw werd vorige week grotendeels ontruimd en honderden studenten werden opgepakt. Enkelingen wisten echter te ontkomen. Bovendien werd minderjarige activisten voorlopig vrijgelaten.

Vooraanstaande onderhandelaars, onder wie de rector van de universiteit, proberen de studenten te overtuigen om naar buiten te komen. Ze riskeren tot tien jaar cel voor deelname aan het protest.

Militair ingrijpen?

Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. Hierna werd de stad overgedragen aan de Volksrepubliek China, maar kreeg Hongkong een autonoom statuut. Naar aanleiding van de recente rellen gaan er in China echter steeds meer stemmen op om militair in te grijpen in Hongkong. De demonstranten in Hongkong protesteren dan weer tegen de lokale regering van de Peking-gezinde Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong.

Meer
Lees meer...