Hongkong: 800 activisten vast in bezet universiteitsgebouw, politie zet rubberkogels in

epa

In Hongkong houden zo’n 800 activisten nog steeds een campus van de Polytechnische Universiteit bezet. Ze zijn gekant tegen de groeiende invloed van China in de autonome stad. De politie heeft geprobeerd om de bezetting van de campus tegen te houden, maar de tegenstand van de studenten was zeer sterk. Nu zou de politie rubberkogels inzetten. Ondertussen gaan er in China steeds meer stemmen op voor een militair ingrijpen in Hongkong.

De campus van de universiteit heeft veel weg van een slagveld. Gedurende de hele nacht waren er confrontaties tussen politieagenten en zo’n 800 studenten. De politie is erin geslaagd om in de gebouwen binnen te vallen, maar de agenten werden op afstand gehouden met grote vuren en molotovcocktails. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian.

epa

Een aantal activisten wilden de campus te verlaten om niet opgepakt te worden, maar de gebouwen zijn volledig omsingeld. De jongste dagen groeiden de universiteitsgebouwen uit tot de belangrijkste uitvalsbasis van de tegenstanders van de regering in Hongkong en China. De politie belegert heeft de zone uitgeroepen tot “relgebied”. 

Uitgestoken hand van rector

epa

De universiteitsrector heeft in een videoboodschap aan de studenten gezegd dat de politie geen geweld meer zou gebruiken. Ook riep hij de studenten op om de campus vreedzaam te verlaten. Het hoofd van de universiteit beloofde om met de studenten mee te gaan naar het politiekantoor om erop toe te zien dat ze eerlijk zouden worden berecht. Zijn filmpje heeft echter heeft weinig indruk gemaakt.

Rubberkogels

epa

Eerder had de politie van Hongkong nog gezegd dat het overwoog om “echte kogels” te gebruiken als antwoord op de “dodelijke wapens” van de actievoerders. Zo kreeg een agent gisteren een pijl in zijn been bij de rellen nabij de campus. Volgens verschillende media heeft de politie al rubberkogels ingezet tegen de betogers.

epa

Ook op andere plaatsen in Hongkong zijn mensen opnieuw op straat gekomen. Activisten sloten de weg af in de buurt van de campus om de politie af te leiden. Ze gooiden stenen op straat, maar de politie zette traangas in. Ook zijn verschillende treinstations zijn nog steeds dicht door de schade die bij vorige betogingen was aangericht.

Militair ingrijpen?

epa

Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. Hierna werd de stad overgedragen aan de Volksrepubliek China, maar kreeg Hongkong een autonoom statuut. Naar aanleiding van de recente rellen gaan er in China echter steeds meer stemmen op om militair in te grijpen in Hongkong. De demonstranten in Hongkong protesteren dan weer tegen de lokale regering van Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong.

Gesponsorde artikelen