Vrijwel onbekende Chinese ondernemer wordt rijkste inwoner van Azië

De voorbije jaren werd de lijst met rijkste inwoners van Azië aangevoerd door bekende ondernemers zoals de Chinees Jack Ma of de Indiër Mukesh Ambani, toplui van succesvolle groepen zoals respectievelijk Alibaba en Relance. Zij hebben nu echter plaats moeten maken voor de Chinees Zhong Shanshan, die veel minder uitdrukkelijk op de voorgrond treedt en weinig in de internationale media verschijnt.

Buiten China was Zhong tot dit jaar zelfs nagenoeg onbekend.

Discreet

“Zhong Shanshan (66) is een discrete miljardair die zelden in de pers wordt geciteerd”, benadrukt het persbureau Bloomberg. “Hij bouwde een carrière op die hem langs de journalistiek, de champignonteelt en de gezondheidszorg heeft geleid.”

“Zhong beschikt nu over een nettovermogen van 77,8 miljard dollar. Daarvan heeft hij dit jaar een bedrag van 70,9 miljard dollar verzameld. Dit toont aan hoe snel de ster van Zhong in de ranglijst van Chinese miljardairs is gestegen. Als rijkste inwoner van Azië heeft hij daarmee de Indiase Mukesh Ambani en een groep Chinese technologie-ondernemers, waaronder Jack Ma, overschaduwd.”

11de rijkste mens ter wereld

In de ranglijst met rijkste mensen op aarde is Zhong inmiddels tot een elfde plaats opgeklommen. “Dit is een van de snelste accumulaties van rijkdom in de geschiedenis”, noteert Bloomberg.

“Zhong heeft geen banden met de politiek en zijn zakelijke belangen zijn ook niet verstrengeld met andere rijke familiale groepen”, merkt het persbureau op. “Hij dankt zijn succes aan twee sectoren die weinig met elkaar hebben te maken.”

“In april bracht hij het farmabedrijf Beijing Wantai Biological Pharmacy, dat ook betrokken is bij de ontwikkeling van een coronavaccin, naar de beurs. Nadien werd Nongfu Spring, producent van flessenwater en een andere onderneming uit de portefeuille van Zhong, één van de populairste aandelen op de beurs van Hongkong. De aandelen van Nongfu hebben sinds hun beursdebuut 155 procent aan waarde gewonnen. Wantai heeft zelfs een winst van meer dan 2.000 procent achter de rug.”

Controle

Bloomberg merkt op dat ook Ambani een buitengewoon jaar achter de rug heeft. Hij slaagde erin een aantal overeenkomsten te sluiten om zijn conglomeraat Reliance Industries tot een technologieconcern om te vormen. Op deze manier zag hij zijn vermogen met 18,3 miljard dollar tot 76,9 miljard dollar oplopen.

“Hoewel Ambani hierdoor op een bepaald ogenblik in de ranglijst met rijkste personen op aarde tot een vierde plaats opklom, is de waardestijging van de aandelen van Reliance tot stilstand gekomen”, zegt Bloomberg. “Dat heeft te maken met de druk die het bedrijf ervaart om de beloofde digitale transformatie waar te maken.”

Zhong profiteerde ook van de achteruitgang van de Chinese technologie-miljardairs. De grote Chinese technologiebedrijven moeten zich immers steeds meer naar een toenemende controle van de overheid schikken. Jack Ma – lange tijd de rijkste inwoner van Azië, tot hij eerder dit jaar door Ambani van de eerste plaats werd verdreven – beschikt nu nog over een persoonlijk vermogen van 51,2 miljard dollar. In oktober was er nog sprake van een piek van 61,7 miljard dollar.

Meer
Lees meer...