Een coronavirusvaccin ontwikkeld door de Chinese medicijnfabrikant Sinopharm is 79,3 procent effectief in het beschermen van mensen tegen Covid-19. Dat blijkt uit tussentijdse gegevens van z’n fase 3-testen die het bedrijf heeft vrijgegeven, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor miljoenen Chinese vaccins naar de wereldmarkt.
China National Biotec Group (CNBG), een dochteronderneming van het staatsbedrijf Sinopharm, zei dat de resultaten waren gebaseerd op tussentijdse analyse van fase 3-onderzoeken. In een korte verklaring op z’n website, gaf het bedrijf verder geen belangrijke details, zoals de geteste steekproefomvang of het aantal infecties in de proef.
Minder effectief dan dat van Pfizer en dat van Moderna
Het bedrijf zei wel dat het tweeledige vaccin ‘veilig’ was en dat degenen die het kregen, een hoog gehalte aan antilichamen tegen het virus produceerden. Het Sinopharm-vaccin lijkt wel minder effectief te zijn dan die ontwikkeld door Moderna en Pfizer-BioNTech, die een werkzaamheidsgraad van 95 procent hebben aangetoond. Het door Sinopharm aangekondigde percentage is ook lager dan de 86 procent werkzaamheid die werd gemeld door functionarissen in de Verenigde Arabische Emiraten na klinische proeven met het vaccin die daar werden uitgevoerd.
China heeft zijn vaccins gehandhaafd als een belangrijk onderdeel van zijn partnerschappen met ontwikkelingslanden, waarvan vele moeite hebben gehad om voorraden van andere pas vrijgegeven vaccins te kopen. “China’s aandacht gaat niet uit naar eerst te zijn, maar naar de gemeenschappelijke belangen van de hele mensheid”, schreef de door de staat gerunde Global Times in een artikel van 14 december.
Het Sinopharm-vaccin gebruikt een geïnactiveerde versie van het virus om een immuunrespons op te wekken, in tegenstelling tot de mRNA-vaccins die zijn ontwikkeld door Pfizer en Moderna. Het hoeft niet te worden ingevroren, waardoor het gemakkelijker kan worden bewaard en gedistribueerd.
50 miljoen Chinezen worden nu ingeënt tegen half januari
Sinopharm heeft overigens nog een ander vaccin dat zich in een laat stadium van onderzoek bevindt. Ondanks het ontbreken van wettelijke goedkeuring, zijn beide vaccins sinds juli al gebruikt bij honderdduizenden Chinese burgers in het kader van een noodprogramma voor risicogroepen.
De Chinezen zijn van plan om voor halverwege volgende maand 50 miljoen mensen in het land te vaccineren. Chinese staatsmedia meldden vorige week dat regulerende instanties voor geneesmiddelen formeel een aanvraag van het bedrijf hadden aanvaard voor het gebruik van het vaccin bij het grote publiek. Sinopharm diende in november die aanvraag voor goedkeuring in.