‘EU kon 500 miljoen dosissen krijgen van Pfizer/BioNTech-vaccin, maar weigerde’

De Europese Unie zou de kans hebben laten liggen om 200 miljoen extra dosissen van het coronavaccin van Pfizer en het Duitse BioNTech te kopen. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel. De EU bestelde 300 miljoen dosissen van dat vaccin, maar had dus de mogelijkheid om er 500 miljoen te bestellen.

Hoewel de landen van de Europese Unie eindelijk kunnen beginnen vaccineren, is er nog steeds veel kritiek te horen over deze late startdatum. Heel wat andere landen – zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël – zijn namelijk al enige tijd bezig met mensen inenten tegen het coronavirus.

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel hoe het komt dat Duitsland, en bij uitbreiding de rest van de Europese Unie, zo’n achterstand heeft op andere delen van de wereld. Daarbij kijken ze niet alleen naar de late startdatum, maar vooral ook naar mogelijke tekorten in de toekomst. De EU blijkt namelijk heel wat minder vaccins besteld te hebben dan andere landen.

Pfizer/BioNTech

Coronavaccin Pfizer BioNTech
Isopix

De meest opvallende conclusie is dat de Europese Unie zou geweigerd hebben om extra dosissen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech te bestellen. Op dit moment zijn er daarvan 200 miljoen vaccins voor de EU, met een optie voor nog eens 100 miljoen die later geproduceerd moeten worden. Volgens een bron dicht bij de onderhandelingen had de EU echter de kans om 500 miljoen dosissen te bestellen. Op dat aanbod is echter niet ingegaan.

De beslissing om niet meer vaccins van Pfizer/BioNTech te bestellen in november, is opmerkelijk. Dat vaccin kon op dat moment namelijk al heel mooie resultaten uit trials neerleggen en beloofde een van de snelste en meest betrouwbare coronavaccins te worden.

De EU had echter ‘maar’ 300 miljoen dosissen van het coronavaccin van het Franse bedrijf Sanofi besteld. Frankrijk zag het daarom niet zitten om meer te bestellen bij het Duitse bedrijf BioNTech. Die vaccins van Sanofi zullen ons de komende tijd jammer genoeg niet kunnen helpen. Het bedrijf kondigde recent namelijk aan dat er problemen waren bij de ontwikkeling waardoor hun vaccin niet voor het einde van het jaar wordt verwacht.

Moderna

Een gelijkaardig verhaal valt te horen over het coronavaccin van Moderna. Dat vaccin wordt in januari waarschijnlijk het tweede dat goedgekeurd wordt in de EU. Toch zullen er daarvan in heel Europa maar 80 miljoen dosissen beschikbaar zijn, met een extra optie voor nog eens 80 miljoen op een latere datum. Volgens Stéphane Bancel, CEO van Moderna, had het bedrijf echter aangeboden om 300 miljoen dosissen te leveren. Ook dat aanbod werd geweigerd.

Hoop op AstraZeneca en Johnson & Johnson

Alle hoop van Europa om snel veel mensen te kunnen vaccineren is op dit moment gericht op twee nieuwe vaccins: AstraZeneca en Janssen Pharmaceutica/Johnson & Johnson. Het vaccin van het Belgische Janssen Pharmaceutica lijkt op weg om rond maart de goedkeuring te krijgen. De EU bestelde daarvan 200 miljoen dosissen met een extra optie om nog eens 200 miljoen dosissen.

Het vaccin van AstraZeneca, in samenwerking met de universiteit van Oxford, is daarentegen veel twijfelachtiger. Veel experts stellen zich vragen over de resultaten van hun trials waardoor het niet zeker is of dit vaccin snel een goedkeuring zal krijgen. Nochtans is het juist dat vaccin waar de EU het meeste dosissen van bestelde: 400 miljoen. Met 1,78 euro per dosis was het dan ook met voorsprong het goedkoopste.

Tot slot is er ook nog het coronavaccin van het Duitse CureVac waarvan de Europese Unie 225 miljoen dosissen bestelde. Dat vaccin zal echter ook niet voor de zomer beschikbaar zijn.

Meer
Lees meer...