Eerste Covid-vaccin in Europa gezet: 90-jarige Margaret Keenan is “heel dankbaar”

In het Verenigd Koninkrijk is de 90-jarige Margaret Keenan de eerste ter wereld die een officieel erkend vaccin toegediend krijgt. Keenan kreeg het vaccin toegediend in een ziekenhuis in Coventry.

Tenzij je het Russische vaccin meetelt, kreeg Margaret Keenan de wereldprimeur. Met een eerste shot van het tweeledige Pfizer-BioNTech-vaccin is ze de eerste ter wereld die officieel een stukje immuniteit toegediend krijgt.

Eerste vaccin

Keenan stond al om half zeven ’s ochtends lokale tijd op het programma. Alle patiënten die poliklinisch worden opgenomen en ouder zijn dan tachtig krijgen het vaccin toegediend in een van de 50 snel opgerichte vaccinatiehubs. Ook wie het ziekenhuis mag verlaten en ouder is dan 80, krijgt het vaccin. Gisteren maakte koningin Elizabeth, zelf een 80-plusser, al bekend dat ook zij het vaccin zal laten zetten.

Premier Boris Johnson was erg opgezet met de wereldprimeur, die voor het VK het begin van het einde van de coronapandemie moet inluiden.

“Vandaag beginnen de eerste vaccinaties in het VK tegen Covid-19. Bedankt aan onze gezondheidsdienst NHS, aan alle wetenschappers die zo hard gewerkt hebben om dit vaccin te ontwikkelen en de vrijwilligers. En aan iedereen die de regels heeft gevolgd om anderen te beschermen.”

Als ik het kan …

Keenan zelf bleef er vrolijk onder. Volgende week wordt de vrouw 91, ze noemde het dan ook “het beste verjaardagscadeautje” en kijkt ernaar uit om na het nieuwe jaar wat tijd door te brengen met haar familie en vrienden. “Na bijna een jaar alleen zal dat deugd doen.”

De ex-verkoopster moedigde ook anderen aan om het vaccin te laten zetten. “Als ik het kan op mijn negentigste, kunnen jullie het ook.”

Overigens was de tweede gevaccineerde Brit de 81-jarige William Shakespeare.

Meer
Lees meer...