Rusland geeft eerste inwoners coronavaccin

Inwoners van de Russische hoofdstad Moskou kunnen zich vanaf vandaag laten inenten met een vaccin tegen het coronavirus. In de rest van het land kan dat vanaf volgende week. Rusland ontwikkelde z’n eigen vaccin, Spoetnik V, dat net als de westerse vaccins 95 procent doeltreffend is.

In de Russische hoofdstad Moskou zijn zo’n 70 vaccinatiecentra opgebouwd. Daar kunnen inwoners van de stad, die werken als leerkracht, sociaal werker of in de zorg, zich laten inenten met een vaccin tegen Covid-19. Zij lopen namelijk het meeste risico op een besmetting met het virus, klinkt het.

Leerkrachten, sociaal werkers en zorgpersoneel uit de rest van het land kunnen het vaccin vanaf volgende week ook krijgen. Iedereen moet zich met twee dosissen van het vaccin laten inenten vooraleer hij of zij bestand is tegen het coronavirus. Er gelden wel nog enkele voorwaarden. Zo mogen die mensen niet ouder zijn dan 60, mogen ze geen gezondheidsproblemen hebben of zwanger zijn.

2 miljoen Russen vaccineren

Tijdens deze eerste fase wil Rusland zo’n 2 miljoen inwoners vaccineren. Maar uiteindelijk zullen heel wat meer inwoners ingeënt zijn tegen het virus. Tijdens de testfase van het Russische vaccin zijn namelijk al zo’n 100.000 kwetsbare mensen en zo’n 7.000 militairen gevaccineerd. Het Russische vaccin is voor alle inwoners gratis, en niet verplicht.

Spoetnik V

Rusland heeft de voorbije maanden z’n eigen coronavaccin ontwikkeld in het Gamaleja Centrum voor Epidemiologie en Microbiologie in Moskou. Het kreeg de naam Spoetnik V, en is volgens de producent 95 procent doeltreffend. Da’s ongeveer hetzelfde als de vaccins die in de Verenigde Staten en Europa ontwikkeld worden.

De ontwikkeling en verspreiding van Spoetnik V is heel snel gegaan. Het volledige testproces is zelfs nog niet afgerond. Het is dan ook niet onlogisch dat heel wat wetenschappers een beetje wantrouwig zijn. Die ingesteldheid heeft ook meer dan de helft van de Russen. In november bleek uit een peiling dat 6 op 10 Russen zich niet wil laten vaccineren.

België start op 5 januari met vaccineren. De strategie van de overheid kan je hier nalezen.

Meer
Lees meer...