Vaccinatiestrategie uit de doeken: vanaf januari worden de eerste 600.000 vaccins toegediend

In januari wil ons land starten met de vaccinaties. Bedoeling is om vanaf dan de eerste 600.000 vaccins van Pfizer toe te dienen. De bewoners en het personeel van de woonzorgcentra en het gezondheidspersoneel in eerste lijn worden eerst gevaccineerd.

Tijdens een persconferentie over de vaccinstrategie bevestigde Wouter Beke (CD&V), minister van Volksgezondheid dat de vaccinaties zullen starten begin januari. “De vacinatiecampagne zal in verschillende fases verlopen en zal veel maanden in beslag nemen”, zei de minister.

Ons land heeft momenteel een koopovereenkomst met vijf bedrijven:

 • AstraZeneca: 7,5 miljoen dosissen
 • Johnson & Johnson: 5 miljoen dosissen
 • Pfizer – BioNtech: 5 miljoen dosissen
 • CureVac: 2,9 miljoen dosissen
 • Moderna: 2 miljoen dosissen

Het eerste vaccin dat beschikbaar zal zijn is dat van Pfizer. Tijdens de eerste vaccinatieronde zullen er naar verwachting 600.000 dosissen beschikbaar zijn. Iedereen moet wel twee keer gevaccineerd worden met het Pfizervaccin. Dat betekent dus dat er 300.000 landgenoten het vaccin zullen toegediend krijgen.

Welke groepen worden eerst gevaccineerd?

Om te bepalen wie wanneer in aanmerking komt voor een vaccin, heeft de overheid de bevolking opgedeeld in prioritaire groepen:

 1. Bewoners en het personeel van woonzorgcentra.
 2. Zorgpersoneel in ziekenhuizen en zorgpersoneel dat in de eerste lijn werkt.
 3. Alle andere personeelsleden die actief zijn in de zorgsector.
 4. Mensen ouder dan 65 jaar.
 5. Mensen tussen 45 en 65 jaar met specifieke aandoeningen.
 6. Personen met essentiële maatschappelijke en/of economische functies.

Vaccinaties in fases

De vaccinaties zullen in drie fases gebeuren. Tijdens de eerste fase (1a) worden de bewoners en het personeel van woonzorgcentra en het gezondheidspersoneel gevaccineerd. Volgens de eerste verwachtingen zal die eerste fase minstens tot eind januari duren. Dat is onder voorbehoud van het aantal beschikbare vaccins.

Tijdens fase 1b worden ook de andere personeelsleden in de zorg, de mensen ouder dan 65 jaar en de risicopatiënten behandeld. Zij zullen een vaccin krijgen in triage- en vaccinatiecentra, en in grootschalige vaccinatiecentra. In die fase zullen ook meer vaccins die op lage temperatuur bewaard kunnen worden, ingezet worden.

In de tweede fase wordt de rest van de bevolking gevaccineerd zodra er voldoende vaccins op voorraad zijn. De vaccinaties kunnen in die fase ook in bedrijven en scholen plaatsvinden.

“Het is nu moeilijk te zeggen wanneer dit allemaal juist gaat gebeuren. Dat is onder meer afhankelijk van de producenten. Op dit moment zijn er ook nog maar twee vaccins ingediend voor goedkeuring bij de regulatoren”, zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce voor de coronavaccinatie.

De meerderheid van de bevolking zal niet voor het einde van de zomer gevaccineerd zijn, volgens de eerste verwachtingen.

Meer
Lees meer...