Wouter Beke geeft details over vaccinatiestrategie: 4 miljoen mensen tegen de zomer en voorrang voor deze groepen

De verschillende ministers van Volksgezondheid van ons land hebben vandaag samengezeten om de vaccinatiestrategie in ons land te bespreken. De knopen daarvoor worden donderdag doorgehakt, maar in het Vlaams Parlement maakte Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) al enkele details bekend.

Als de verschillende farmabedrijven waarbij ons land coronavaccins heeft besteld die op tijd leveren, zullen in België op 5 januari de eerste mensen ingeënt worden. Daarbij is het wel nog wachten op de goedkeuring van het Europese geneesmiddelenagentschap. Die zal eind december naar het vaccin van Pfizer kijken en half januari naar Moderna.

Donderdag beslissing

Om te beslissing hoe die vaccinatie in de praktijk zal verlopen, zitten de verschillende regering van ons land deze week samen via de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Donderdag zou die definitieve beslissingen moeten nemen.

In het Vlaams Parlement zei minister Beke dat het de bedoeling is om tegen de zomer 4 miljoen Belgen te vaccineren. Dat zal gebeuren volgens een welbepaalde volgorde.

Prioriteiten

“De strategie houdt een aantal prioriteiten in”, zegt Beke. Volgens VRT NWS zijn de eerste vaccins voorzien voor personeel en bewoners van woonzorgcentra, personeel in ziekenhuizen en van de eerstelijn, mensen ouder dan 65 en mensen tussen 45 en 65 met onderliggende ziektes.

In een tweede golf krijgen mensen die in essentiële publieke diensten werken, zoals bij de brandweer, de politie of in het onderwijs. “Deze strategie ligt op tafel en zal morgen ongetwijfeld worden goedgekeurd”, blikt Beke vooruit.

Niemand zal overigens verplicht worden om zich te laten inenten, al is het wel aanbevolen. Het coronavaccin zal ook gratis zijn voor alle Belgen.

Meer
Lees meer...