Coronavaccin wordt gratis voor elke Belg, maar niemand is verplicht

Het coronavaccin zal gratis verkrijgbaar zijn voor elke Belg, maar niemand zal verplicht worden om zich te laten inenten. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid maandag beslist.

Het vaccinnieuws blijft komen. Maandagmiddag raakte bekend dat het derde coronavaccin een feit is. De Amerikaanse farmagroep Moderna komt na testen op 95 proefpersonen met het nieuws dat haar vaccin voor 94,5 procent beschermt tegen het coronavirus.

Dat is beter dan de 90 procent van concurrent Pfizer, die vorige week naar buiten kwam met een gelijkaardige aankondiging en de beurzen in hogere sferen bracht.

Gratis

Intussen hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid zich samen over de krachtlijnen van de vaccinstrategie gebogen. De meest opvallende beslissing is dat het vaccin gratis wordt voor elke burger. De vaccinatie is ook vrijwillig, maar de doelstelling is om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren.

Zoals de Europese Unie al voorstelde, zullen er prioritaire groepen afgebakend worden. “Die worden bepaald op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat”, staat in een verklaring.

Meer
Lees meer...