Coronavaccin van Moderna verzonden in VS, vaccineren begint maandag

In de Verenigde Staten zijn de eerste ladingen van het coronavaccin van farmabedrijf Moderna verspreid over het land. Maandag zullen de eerste mensen daarmee ingeënt worden. Het coronavaccin van Moderna is het tweede vaccin tegen het coronavirus dat in de VS goedgekeurd is. Vorig week is daar al begonnen met inenten met het vaccin van Pfizer-BioNTech.

De strijd om het eerste coronavaccin af te hebben is gewonnen door het vaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer met het Duitse BioNTech. Maar er zijn nog heel wat andere coronavaccins in ontwikkeling, waarvan enkelen zo goed als klaar zijn voor gebruik. –

Het volgende dat gebruik zal worden is het coronavaccin van Moderna. Zij vroegen eind november een goedkeuring in zowel Europa als de Verenigde Staten. De Verenigde staten gaf die noodgoedkeuring gisteren, terwijl Europa zich op 6 januari over het Moderna-vaccin buigt.

Makkelijker bewaren

Vlak na die goedkeuring begon Moderna in de VS uiteraard alles klaar te maken om hun vaccin zo snel mogelijk over het land te verspreiden. Op dit moment worden ladingen verzonden naar meer dan 3.700 locaties waar nu al het Pfizer/BioNTech-vaccin wordt toegediend.

Dat transport is overigens een stuk eenvoudiger met het vaccin van Moderna. Die ladingen moeten namelijk maar op -20 graden Celsius bewaard worden in plaats van -80 voor het vaccin van Pfizer.

Maandagmorgen

Op die verschillende locaties zouden maandagmorgen de eerste spuitjes van Moderna moeten gezet worden. Dat liet Moncef Slaoui, het hoofd van het Amerikaanse vaccinatieprogramma, weten aan CNN. De eerste dosissen gaan naar mensen uit de gezondheidszorg en bewoners van woonzorgcentra.

Meer
Lees meer...