Israël wil binnen één maand kwart van bevolking vaccineren tegen coronavirus

Premier Benjamin Netanyahu heeft in mededeling zaterdag laten weten dat hij hoopt binnen één maand 25 procent van de bevolking van Israël ingeënt te hebben tegen het coronavirus. Daarmee neemt het land een duidelijke voorsprong op de rest van de wereld op het vlak van het coronavaccin.

Eén week geleden is Israël begon met een landelijke vaccinatiecampagne tegen het SARS-CoV-2-virus. Premier Benjamin Netanyahu en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein kregen op zaterdag 19 december als eerste burgers van het land een inspuiting.

Sindsdien kregen al meer dan 250.000 Israëli het coronavaccin. Daarmee staat het land op dit moment op de tweede plaats wat vaccinaties per hoofd van de bevolking betreft, na Bahrein. Om dat mogelijk te maken wordt er in Israël 24 uur op 24 en 7 dagen per week gevaccineerd. Dat laatste kwam op kritiek te staan van belangrijke rabbijnen die tegen vaccinaties op de Joodse rustdag Sabbat zijn.

150.000 vaccins per dag

Netanyahu wil dat tempo de komende tijd echter nog serieus opdrijven. “Ik sprak dit weekend met de hoofden van de bedrijven die ons de vaccins leveren (Pfizer en BioNTech, nvdr.) en ik zei hen dat ons doel is om volgend weekend 150.000 vaccins per dag te bereiken”, legt de Israëlische premier uit in een video op sociale media.

“Dit betekent dat we binnen 30 dagen aan dat tempo 4,5 miljoen vaccinaties hebben toegediend. Aangezien iedereen twee injecties nodig heeft, hebben we na een maand 2,25 miljoen Israëlische burgers gevaccineerd.” Dat komt neer op een kwart van de 9,25 miljoen inwoners van Israël. Op die manier hoopt Netanyahu dat Israël het eerste land ter wereld wordt dat het coronavirus volledig overwint.

Nieuwe lockdown

Ondertussen maakt Israël zich ook op voor een nieuwe lockdown, de derde al sinds het uitbreken van de coronacrisis, die vandaag ingaat. De komende twee weken moeten mensen in een straal van één kilometer rond hun huis blijven. Alle bedrijven zijn ook gesloten, behalve voor leveringen.

Verplaatsingen om medische redenen of om een coronavaccin te krijgen zijn uiteraard wel toegelaten. Daarnaast blijven ook de scholen gedeeltelijk open voor bepaalde leeftijdsgroepen. Israël wil daarom volgende week al beginnen om leerkrachten ook coronavaccins toe te dienen.

Prime Minister Benjamin Netanyahu, this evening: “We are starting the week with gigantic news. I spoke over the…Geplaatst door The Prime Minister of Israel op Zaterdag 26 december 2020

Meer
Lees meer...