AstraZeneca bevestigt effectiviteit vaccin “behalve bij ouderen”

Het Zweeds-Britse farmabedrijf AstraZeneca laat dinsdag weten dat zijn vaccin na verdere testen nog steeds voor 70 procent effectief blijkt te zijn. Er zal alleen nog iets meer onderzoek moeten gedaan worden op ouderen, omdat er in die groep te weinig besmettingen waren.

De groep kwam twee weken geleden in een lastig parket terecht. Ze publiceerde op maandag onderzoeksresultaten waaruit bleek dat het vaccin gemiddeld voor 70 procent effectief was.

Maar die “gemiddeld” was niet zomaar een toevoeging. Het onderzoek bestond namelijk uit twee delen. Bij één groep werd eerst een halve dosis gegeven en een maand later een volledige dosis. Die was 90 procent effectief. Een andere groep kreeg twee volledige dosissen met een maand tussen. Die was 62 procent doeltreffend. Daardoor kwam AstraZeneca terecht op een gemiddelde van 70 procent.

Foutje

Maar even later bleek dat de halve dosis een fout was die toevallig goed was uitgedraaid. CEO Pascal Soriot liet de donderdag van diezelfde week weten dat er voor die exacte groep extra onderzoek nodig was. Dat is nu gebeurd.

Uit dat onderzoek blijkt dat de effectiviteit van die toediening op 70 procent terechtkomt. Maar er moet nog meer onderzoek komen op 55-plussers, die het meest kwetsbaar zijn, omdat er in die groep niet genoeg besmettingen waren tijdens de studie.

Er werden 131 mensen onderzocht, van wie 30 het vaccin kregen en 101 een placebo. Iedereen die na de injectie nog in het ziekenhuis belandde, zat in de placebogroep, wat het bedrijf doet besluiten dat het vaccin beschermt tegen de ergste symptomen.

Aanvraag

Als alles goed gaat, zou AstraZeneca het derde vaccin op de markt kunnen brengen. De Amerikaanse bedrijven Pfizer en Moderna zijn de Britten al voorgegaan met aanvragen indienen bij farmawaakhonden.

AstraZeneca heeft wel al een aanvraag lopen bij de Europese autoriteit, maar die wacht nu uiteraard op de afloop van de studies om zijn zegen te geven. Dinsdag zijn in het VK de eerste vaccins van Pfizer en BioNTech ingespoten.

Meer
Lees meer...