Chinezen geven Trump koekje van eigen deeg: verhoogde importtarieven op 128 Amerikaanse producten

Chinezen geven Trump koekje van eigen deeg: verhoogde importtarieven op 128 Amerikaanse producten

China heeft de importtarieven verhoogd op 128 Amerikaanse producten. Dat doet het kabinet van Xi Jinping als tegenreactie op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de taksen op staal en aluminium uit China op te trekken. De Chinese importheffingen gaan vandaag in. Het gaat om zo’n 3 miljard dollar of 2,4 miljard euro aan importgoederen.

Bij sommige producten, zoals aluminiumschroot en varkensvlees, gaat het om heffingen tot 25 procent bovenop de bestaande taksen. Producten zoals noten, vers en gedroogd fruit, ginseng en wijn worden dan weer 15 procent duurder om in te voeren.

Er wordt gevreesd dat vooral de Amerikaanse boeren de maatregelen van Peking zullen voelen. Die voeren jaarlijks namelijk zo’n 20 miljard dollar aan producten uit naar China. Bovendien is China de derde grootste afzetmarkt voor varkensvlees uit de VS.

De Chinezen willen naar eigen zeggen geen handelsoorlog met de VS, maar deze sancties zijn bedoeld “om de schade die de Amerikaanse heffingen veroorzaken te compenseren”.

“Handeloorlogen zijn goed”

Vorige maand kondigde Trump nog nieuwe invoertaksen aan voor China: 25 procent op staal en 10 procent op aluminiumproducten. Washington deed dat als reactie op de patentschendingen door China. Er wordt nu gevreesd voor een internationale handelsoorlog.

Peking liet weten dat de Amerikaanse heffingen “het multilaterale handelssysteem ernstig hebben beschadigd”. China zou overgegaan zijn op juridische acties bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). “De Verenigde Staten hebben de regels van de WTO ernstig geschonden door het invoeren van de heffingen en daarmee onze belangen geschaad. Daardoor hoeven wij ons ook niet aan de regels van de WTO te houden”, zegt de Chinese regering in een verklaring.

Trump stuurde toen nog een tweet de wereld in dat “handelsoorlogen goed” zijn en “makkelijk te winnen”. Washington zou nog meer verhoogde heffingen op Chinese producten in de maak hebben. Om welke producten het precies zal gaan, is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal het vooral gaan om elektronica. Zo zouden Chinese bedrijven in de technologie– en telecomsector op onrechtmatige wijze aan Amerikaanse patenten gekomen zijn.

De Chinese minister van Financiën Xiao Jie roept ondanks alles op tot dialoog met Washington. Hij hoopt dat de importheffingen door beide landen op termijn weer worden afgeschaft.

Gesponsorde artikelen