Uit data van Sciensano, de gezondheidsinstelling van de overheid, blijkt dat minimum 5.000 van de 16.000 gehospitaliseerde coronapatiënten in ons land het middel chloroquine kregen toegediend. Dat zou vooral in het begin van de uitbraak van het virus in België gebeurd zijn. Sciensano weet nog niet precies wat voor een effect chloroquine op de patiënten gehad heeft. Voorlopig lijkt het erop dat er bij deze groep coronapatiënten geen sprake was van oversterfte. Ook mogen 75-plussers vanaf vandaag hun gratis mondmasker gaan halen bij de apotheek.
Emmanuel Bottieau van het instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen zegt in de Franstalige krant Le Soir dat het er voorlopig op lijkt dat de schade door het toedienen van chloroquine beperkt blijft. “De resultaten lijken gunstig”, klinkt het. Aangezien andere wetenschappers nog geen uitspraken gedaan hebben over het onderzoek van het instituut voor Tropische Geneeskunde blijft Bottieau voorlopig voorzichtig met conclusies.
(Maatregelen superkern: dit werd beslist.)
‘Wondermiddel’ van Trump
Chloroquine is een middel dat werkzaam is tegen malaria. De jongste maanden kwam het middel in opspraak doordat het toegediend werd bij coronapatiënten zonder dat er bewijs bestond over de effectiviteit ervan. Onder meer de Amerikaanse president Donald Trump liet weten een grote voorstander van het middel te zijn en beweerde het zelf preventief in te nemen.
Ook de invloedrijke Franse infectioloog Didier Raoult zei eerder al dat chloroquine het beste geneesmiddel tegen Covid-19, de ziekte die ontstaat na besmetting met het coronavirus.
Heel wat andere wetenschappers lieten weten het niet eens te zijn met Raoult en stelden dat zijn studie onwetenschappelijk zou zijn. De theorie van Raoult kreeg echter heel wat aanhang, vooral bij patiënten zonder medische vorming. Een aantal Belgische artsen lieten aan Le Soir weten dat heel wat patiënten zelf vroegen om chloroquine toegediend te krijgen. Sommigen zouden zelfs gedreigd hebben om van ziekenhuis te veranderen als hen een behandeling met chloroquine geweigerd zou worden.
(100 graven op strand van Copacabana in Brazilië als protest tegen de aanpak van het coronavirus.)
Mondmaskers
Mondmaskers daarentegen werken ongetwijfeld wel tegen de verspreiding van het coronavirus. Vanaf vandaag zijn de stoffen mondmaskers, die de federale overheid aan alle inwoners van België beloofde, beschikbaar bij de apotheken. Vandaag zijn mensen van 75 jaar en ouder aan de beurt om een mondmasker af te halen. In de komende 10 dagen zullen mensen uit alle leeftijdscategorieën aan de beurt komen om hun mondmasker gratis bij de apotheek af te halen.