100 graven op strand van Copacabana in Brazilië als protest tegen aanpak coronavirus

Brazilië Copacabana strand graven coronavirus
Isopix

Activisten hebben in Copacabana, het beroemde strand van Rio de Janeiro in Brazilië, honderd graven met zwarte kruisen gemaakt. Dat doen ze als protest tegen de aanpak van de overheid van de epidemie van het nieuwe coronavirus.

Brazilië is – na de Verenigde Staten – het zwaarst getroffen land door de uitbraak van het coronavirus SARS-CoV-2. Ondertussen zijn al meer dan 800.000 mensen besmet en daar komen nog steeds dagelijks 30-40.000 mensen bij. Het dodental ligt ook al boven de 41.000 en ook dat stijgt nog iedere dag.

Bolsonaro

Veel Brazilianen verwijten president Jair Bolsonaro de zware tol van het virus in hun land. Die heeft de ernst van de epidemie namelijk altijd geminimaliseerd en mensen opgeroepen om de lockdown te negeren. Zelf bleef Bolsonaro altijd menigtes opzoeken en schudde hij gretig handen met aanhangers. Over de vele doden reageerde de president enige tijd terug onverschillig met “En dan?“, omdat sterven volgens hem “bij het leven hoort”.

“Protest tegen fouten van regering”

Reden genoeg voor de ngo Rio de Paz om op het strand van Copacabana een opmerkelijke actie te organiseren. Daar maakten ze symbolisch honderd graven met zwarte kruisen. Zij moeten de vele coronadoden in Brazilië symboliseren. “De actie dient als protest tegen de aaneenschakeling van fouten die de federale regering heeft gemaakt in het verloop van deze humanitaire crisis”, schrijven ze op Facebook.

De actievoerders komen ook met meerdere eisen voor de Braziliaanse overheid. Zo willen ze een wekelijkse persconferentie waarop Jair Bolsonaro de huidige situatie verduidelijkt. De president moet voor hen ook stoppen met mensen aan te moedigen om de coronamaatregelen te doorbreken. Daarnaast willen ze dat de Braziliaanse overheid economische steunmaatregelen en -plannen lanceert om de zwaar getroffen branches en gebieden te helpen.

De actievoerders plaatsten 100 graven op het strand

Aanhangers van Bolsonaro halen de graven neer

Gesponsorde artikelen