Beke (CD&V) presenteert offensief tegen tweede coronagolf: mobiele coronateams en app

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hoopt een eventuele tweede golf van het coronavirus in het najaar te vermijden. Daarom zet Beke naast de app voor contactonderzoek lokale cellen en mobiele teams in. Beke zijn strategie: zo snel mogelijk ingrijpen bij nieuwe besmettingshaarden.

Beke spreekt zelf van ‘de verdedigingslinie’. “Er komen lokale cellen met mobiele teams om preventief te werken en om lokale uitbraken snel aan te pakken”, laat de minister weten in een persbericht.

Met de lokale cellen wordt de combinatie van de bestaande zorgraden van de 60 eerstelijnszones in Vlaanderen bedoeld. Daarnaast zullen 15 nieuwe mobiele teams opgericht worden. “Deze mobiele equipes zullen bestaan uit artsen, verpleegkundigen en gezondheidspromotoren”, zegt Beke. “Zij werken onder leiding en supervisie van het team infectieziektenbestrijding van het Agentschap Zorg en Gezondheid.”

(Geen Coachella dit jaar door coronavirus.)

Van nationaal naar lokaal niveau

De mobiele teams zullen op meerdere locaties ingezet worden. Er wordt onder meer gedacht aan woonzorgcentra, scholen en internaten. De teams moeten personen in collectieve instellingen opleiden en bijstaan, maar ook testen. Het is de bedoeling dat de teams zo snel ingrijpen bij een clusterbesmetting in instellingen.

“De filosofie is om wat vandaag op nationaal niveau gebeurt om te zetten naar het lokale niveau, zodat we gericht kunnen ingrijpen”, klinkt het bij het kabinet van Beke. “Als blijkt dat er ergens een uitbraak dreigt, dan komen de lokale cellen in actie, met de bestaande eerstelijnszones en de mobiele teams. Elders kan het leven en de zorg dan waarschijnlijk verder normaal verlopen.”

Concreet zijn de mobiele teams belast met deze taken:

  • Voorbereiding van woonzorgcentra, internaten, scholen, voorzieningen personen met een handicap, psychiatrische verzorgingstehuizen, kinderopvang, voorzieningen jeugdhulp, gemeenschapsinstellingen, bedrijven en andere, door het aanbieden van opleidingen en educatie.
  • Testen van personen in deze collectiviteiten of van personen die niet in een pre-triage/testcentrum of bij de huisarts terecht kunnen (bv. omwille van verminderde mobiliteit).
  • Ondersteuning van de coördinerend medisch verantwoordelijke bij het contactonderzoek in een collectiviteit
  • Algemene ondersteuning (directie en personeel) van en coördinatie / communicatie binnen collectiviteiten op het moment dat er een clusterbesmetting is. Die ondersteuning moet zowel gericht zijn op medische als op psychosociale noden en verloopt waar van toepassing in overleg met de coördinerend medische verantwoordelijke/bedrijfspreventiedienst van de betrokken collectiviteit

(Janssen Pharmaceutica test in juli al mogelijk coronavaccin op mensen.)

Contactapp

Beke laat ook weten dat er nu toch een app voor contactonderzoek aankomt. Die zal de huidige, manuele vorm van contactonderzoek niet vervangen, maar moet als digitale aanvulling dienen. De app zal wel pas beschikbaar zijn “na de zomer”. Zo moet er nog “een juridisch kader met voldoende garanties inzake privacy” komen.

Het zou gaan om één app voor heel het land waarvoor een samenwerkingsverband afgesloten moet worden met de overheden van de andere deelstaten. De app wordt volledig vrijwillig en zal draaien op DP-3T-technologie, bluetooth met decentrale gegevensopslag.

Meer
Lees meer...